Business & Finance Πέμπτη 6/10/2022, 16:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νορβηγία: Αναμένει έσοδα ρεκόρ $131 δισ. από πετρέλαιο και φυσικό αέριο το 2023

Νορβηγία: Αναμένει έσοδα ρεκόρ $131 δισ. από πετρέλαιο και φυσικό αέριο το 2023

Έσοδα ρεκόρ από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αναμένει ότι θα έχει η κυβέρνηση της Νορβηγίας το επόμενο, καθώς πλέον ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο η θέση της στην παγκόσμια αγορά, μετά τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία κι ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πάει στα ύψη μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. 

Βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών της σκανδιναβικής χώρας, τα έσοδα το επόμενο έτος από τα δύο ορυκτά καύσιμα αναμένεται να ανέλθουν στα 131 δισ. δολάρια (1,38 τρισ. νορβηγικές κορώνες), αυξημένα κατά 18% σε σχέση με τα φετινά και πενταπλάσια σε σχέση με αυτά του 2021. 

Η Νορβηγία, η μεγαλύτερη προμηθεύτρια φυσικού αερίου της Ευρώπης και εκ των μεγαλυτέρων παραγωγών αργού πετρελαίου, αναμένει ότι θα αντλεί 4,3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα (bpd) το επόμενο έτος, από 4,1 εκατομμύρια βαρέλια το 2022.

Ενώ η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι προς το συμφέρον της μακροπρόθεσμα, απορρίπτει τις εκκλήσεις για ανώτατο όριο τιμών, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν θα βοηθούσε την Ευρώπη να εξασφαλίσει περισσότερη ενέργεια.

Ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας κατά 2 δισ. κορώνες το 2023, αντισταθμίζοντας έτσι το πακέτο των μέτρων στήριξης που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πρόταση μειώνει το λεγόμενο ποσοστό αύξησης, μια ειδική έκπτωση φόρου, στο 12,4% από 17,69%.

Η κίνηση αποτελεί επίσης μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της αριστερής κυβέρνησης μειοψηφίας για αύξηση των φόρων στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τους φυσικούς πόρους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και των ιχθυοκαλλιεργειών, στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό.

Παράλληλα, ο συνασπισμός των Εργατικών και του Κόμματος του Κέντρου έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να περικόψει τις δαπάνες το 2023 από το κρατικό επενδυτικό ταμείο ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Η κυβέρνηση πρότεινε να αποσύρει 316,8 δισ. κορώνες από το κρατικό επενδυτικό ταμείο το επόμενο έτος, χαμηλότερα από τα αναθεωρημένα 335,1 δισ. κορώνες το 2022. Η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να διαπραγματευτεί με το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα στο κοινοβούλιο για να περάσει ο προϋπολογισμός.

Το ΑΕΠ της οικονομίας απόντος του πετρελαίου, αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,9% φέτος, υποχωρώντας στο 1,7% το 2023 πριν ανακάμψει στο 2,0% το 2024, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News