Business & Finance Πέμπτη 20/10/2022, 14:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι συμβαίνει με το ντίζελ: Το βρόμικο καύσιμο που έγινε περιζήτητο

Τι συμβαίνει με το ντίζελ: Το βρόμικο καύσιμο που έγινε περιζήτητο

Το ντίζελ μπορεί να μην είναι της μόδας, όμως είναι περιζήτητο. Διυλιστήρια της Ασίας και της Μέσης Ανατολής εντείνουν τις εξαγωγές τους για το κρίσιμο βιομηχανικό καύσιμο, την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει ελλείψεις στην αγορά.

Οι εξαγωγές από την Ασία αυξήθηκαν κοντά στα υψηλά τριών ετών τον Σεπτέμβριο, στα 306.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Vortexa τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από τις προμήθειες από Ασία και Μέση Ανατολή αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς τα αποθέματα παραμένουν χαμηλά, με τον χειμώνα με πλησιάζει. Οι ροές και από τα διυλιστήρια της Μ. Ανατολής εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σημαντικά αυτό τον μήνα.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία εντεινόμενη κρίση στο ντίζελ, καθώς οι απεργίες μειώνουν την προσφορά, τα αποθέματα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και η Ε.Ε. ετοιμάζεται να σταματήσει τις ροές από τη Ρωσία. Το τελευταίο διάστημα, στην ελληνική αγορά διαπιστώθηκε το παράδοξο του να διαμορφώνονται οι τιμές του ντίζελ κίνησης υψηλότερα από εκείνες της βενζίνης, ανατρέποντας όσα γνωρίζαμε έως τώρα. 

Την ίδια στιγμή, όμως, και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ελλείψεις, με αποτέλεσμα η παγκόσμια ζήτηση για τα φορτία να αυξάνεται. Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός για τα φορτία αυτά διευρύνει το premium που εμφανίζουν οι ευρωπαϊκές τιμές του ντίζελ έναντι των αντίστοιχων στην Ασία, με αποτέλεσμα τα διυλιστήρια της Ασίας να αυξάνουν τις εξαγωγές τους προς την Ευρώπη, για να εκμεταλλευτούν τη διαφορά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η παγκόσμια αγορά του ντίζελ θα εμφανίσει περαιτέρω διακυμάνσεις, έστω και εάν οι απεργίες στα γαλλικά διυλιστήρια μειώνονται, εν μέσω και της αβεβαιότητας για τις προμήθειες από την Κίνα.

Η κατάσταση στην Ευρώπη αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς πλησιάζει η προθεσμία του Φεβρουαρίου για την απαγόρευση των εισαγωγών καυσίμων από τη Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος ξένος προμηθευτής ντίζελ.  

Σύμφωνα με την Wood Mackenzie, τα αποθέματα του ντίζελ στη ΒΔ Ευρώπη ενδέχεται να πέσουν σε ιστορικά χαμηλά τότε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ακριβότερο το πετρέλαιο κίνησης από την αμόλυβδη και με τη… βούλα

Πότε θα επιστρέψει η επιδότηση στο ντίζελ – Τι θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης

Μπάιντεν προς πετρελαϊκές: Χρησιμοποιείστε τα κέρδη σας για αύξηση της παραγωγής 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News