Business & Finance Τετάρτη 19/10/2022, 21:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπάιντεν προς πετρελαϊκές: Χρησιμοποιείστε τα κέρδη σας για αύξηση της παραγωγής

Μπάιντεν προς πετρελαϊκές: Χρησιμοποιείστε τα κέρδη σας για αύξηση της παραγωγής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που επιθυμεί να μειωθεί η τιμή της βενζίνης εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Κογκρέσου, κάλεσε σήμερα τις αμερικανικές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου στο αμερικανικό έδαφος.

Οι ΗΠΑ «πρέπει να αυξήσουν με λογικό τρόπο την παραγωγή πετρελαίου», είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο. Προηγουμένως, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αντλούν από τα στρατηγικά αποθέματά τους για να σταθεροποιήσουν τις τιμές.

Αυτή η αύξηση της εσωτερικής παραγωγής ωστόσο θα πρέπει να γίνει «χωρίς να καθυστερήσει τη μετάβασή μας προς την καθαρή ενέργεια», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος επέκρινε για άλλη μια φορά ορισμένους παράγοντες της βιομηχανίας υδρογονανθράκων. «Τα κέρδη των διυλιστηρίων είναι διπλάσια από τα συνηθισμένα. Και το περιθώριο (κέρδους) των διανομέων ξεπερνά το 40%», έγραψε στο Twitter.

«Το μήνυμά μου προς τις αμερικανικές εταιρείες ενέργειας είναι το εξής: Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα κέρδη σας για να επαναγοράζετε μετοχές ή για μερίσματα. Όχι τώρα. Όχι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτά τα τεράστια κέρδη για να αυξήσετε την παραγωγή και τη διύλιση», ανέφερε. 

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, τα κέρδη των έξι μεγαλύτερων εισηγμένων πετρελαϊκών ξεπέρασαν τα 70 δισ.δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δαπάνησαν 20 δισ.δολάρια σε επαναγορές ιδίων μετοχών.

Να σημειωθεί ότι τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά ένα τρίτο ή κατά 36% από τον Ιανουάριο του 2021, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Τζο Μπάιντεν και ανέρχονται σήμερα στα 400 εκατ.βαρέλια. 

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν είχε εγκρίνει τη διοχέτευση των περισσευούμενων 15 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, CNBC

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News