Business & Finance Δευτέρα 10/10/2022, 13:59
BUSINESS & FINANCE

Ακριβότερο το πετρέλαιο κίνησης από την αμόλυβδη και με τη… βούλα

Η άνοδος της διεθνούς τιμής του πετρελαίου «ροκάνισε» ήδη το 50% της οριζόντιας επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης

Ακριβότερο το πετρέλαιο κίνησης από την αμόλυβδη και με τη… βούλα

Δεν διέφυγε της προσοχής των παρατηρητικών και ειδικά των εκπροσώπων του κλάδου εμπορίας καυσίμων: Tο πετρέλαιο κίνησης ξεπέρασε -σε επίπεδο χονδρικής- την αμόλυβδη και πλέον είναι και με τη… βούλα το ακριβότερο καύσιμο. Μπορεί το «φαινόμενο» να μην έχει αποτυπωθεί ακόμη στον τιμοκατάλογο της λιανικής που συντάσσει το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά αυτό έχει την εξήγησή του. Πρώτον ο τιμοκατάλογος αποτυπώνει ακόμη την κατάσταση που επικρατούσε στις 6 Οκτωβρίου. Και δεύτερον, η κατάργηση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης θέλει αρκετές ημέρες να περάσει στην λιανική ειδικά στην επαρχία, όπου ο ανεφοδιασμός των πρατηρίων δεν γίνεται επί καθημερινής βάσης καθώς εξαρτάται από την κατανάλωση.

Ο «σηματωρός» είναι ο κατάλογος με τις τιμές χονδρικής που συντάσσουν τα διυλιστήρια. Από την περασμένη Πέμπτη, το πετρέλαιο κίνησης έγινε ακριβότερο από την αμόλυβδη.

Στο δελτίο τιμών της Παρασκευής, τα 1.000 λίτρα βενζίνης (μαζί με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης αλλά χωρίς τον ΦΠΑ και το κέρδος των εμπόρων) τιμολογήθηκαν προς 1.507 ευρώ ενώ τα αντίστοιχα του πετρελαίου κίνησης προς 1.538 ευρώ. Μάλιστα, από αύριο η ψαλίδα αναμένεται να ανοίξει ακόμη περισσότερο καθώς η πανελλήνια ομοσπονδία πρατηριούχων καυσίμων προειδοποιεί ότι την Τρίτη θα υπάρχουν «σημαντικές αυξήσεις» στην αμόλυβδη και «πολύ σημαντικές» αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης.

Η προσοχή βεβαίως εστιάζεται τώρα στην «πρεμιέρα» του πετρελαίου θέρμανσης και εκεί τα νέα δεν είναι ευχάριστα για τους καταναλωτές. Η τιμή χονδρικής έχει «τσιμπήσει» πάνω από 10 λεπτά το λίτρο από τις αρχές Σεπτεμβρίου ενώ η τάση είναι ανοδική. 

Με αυτό τον ρυθμό, μέχρι την Παρασκευή που θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, κινδυνεύουμε να έχει απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του οφέλους από την οριζόντια επιδότηση της τιμής με  25 λεπτά ανά λίτρο (μαζί με τον ΦΠΑ). Με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει πάνω από τα 1,7 ευρώ το λίτρο οπότε με την επιδότηση ο καταναλωτής θα αγοράζει προς 1,45 ευρώ ή και παραπάνω στις περιοχές με μεγάλο μεταφορικό κόστος.  

Διαβάστε επίσης: 

Πρεμιέρα για το επίδομα θέρμανσης αυτή την εβδομάδα

H δύσκολη εξίσωση της θέρμανσης: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή

Crash test σε αέριο – ρεύμα – πετρέλαιο θέρμανσης: Η φθηνότερη λύση για θέρμανση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News