Business & Finance Δευτέρα 3/10/2022, 20:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman: Βλέπει επιτοκιακές μειώσεις 100 μβ στην Τουρκία κάθε μήνα έως τέλος του έτους

Goldman: Βλέπει επιτοκιακές μειώσεις 100 μβ στην Τουρκία κάθε μήνα έως τέλος του έτους

H Goldman Sachs αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα μειώνει το βασικό επιτόκιό της κατά 100 μονάδες κάθε μήνα έως τα τέλη του έτους, από τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για μονοψήφιο επιτόκια έως τα τέλη του έτους.

«Πιστεύουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια και τώρα προβλέπουμε μειώσεις των 100 μονάδων βάσης κάθε μήνα έως τα τέλη του έτους», αναφέρει ο επενδυτικός οίκος. 

Η χρηματοδότηση και οι μακροπροληπτικές πολιτικές παραμένουν περιοριστικές μέχρι στιγμής όμως είναι πολύ πιθανόν να χαλαρώσουν σημαντικά όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές».

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει μειώσει αυτή τη στιγμή το βασικό επιτόκιό της στο 12%, μετά από τις δύο απρόσμενες επιτοκιακές αυξήσεις των 100 μονάδων βάσης στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών. 

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 83,5% από 80,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, TUIK.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα σε επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά στα μέσα του 1998, τροφοδοτούμενος από μια πειραματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας που έχει διώξει τους ξένους επενδυτές και έχει διαβρώσει την αξία της λίρας. Ο μηνιαίος πληθωρισμός επιταχύνθηκε 3,1%, ελαφρώς λιγότερο από το αναμενόμενο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Σε διαστημική τροχιά και τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός, στο 83,45% 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News