Business & Finance Πέμπτη 22/09/2022, 15:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Η νέα μείωση των επιτοκίων έστειλε τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό

Τουρκία: Η νέα μείωση των επιτοκίων έστειλε τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό

Την ώρα που όλες οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε σύσφιγξη της νομισματικής τους πολιτικής και μάλιστα επιθετικής προκειμένου να αναχαιτίσουν τον αχαλίνωτο πληθωρισμό, αυτή της Τουρκίας γι άλλη μια φορά ακολούθησε διαφορετική πορεία. 

Μετά το πέρας της σημερινής της συνεδρίασης ανακοίνωσε ότι μειώνει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης, από το 13% στο 12% κι ενώ στη συνεδρίαση του Αυγούστου είχε μειώσει επίσης τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης, από το 14% στο 13%. 

Η γι άλλη μια φορά ανορθόδοξη νομισματική πολιτικής της Τράπεζας της Τουρκίας, έστειλε την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ, με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να εκτινάσσεται στο 18,42, ενώ περί τις 15:00 έχει περιορίσει κάπως τις απώλειες διαμορφούμενη στο 18,38.

Με τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευθεί τον Αύγουστο στο 80,21%, οι επενδυτές γυρίζουν γι άλλη μια φορά την πλάτη τους στο τουρκικό νόμισμα, καθώς δεν διαβλέπουν ευοίωνες προοπτικές για την τουρκική οικονομία

Να σημειωθεί ότι από τον Αύγουστο του 2021, η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει φέρει το βασικό της επιτόκιο από το 19% στο 12%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ξεπέρασε το 80% ο πληθωρισμός

Τουρκία: Κίνηση – έκπληξη με μείωση των επιτοκίων παρά το πληθωριστικό ράλι

Fitch: Υποβάθμισε την Τουρκία ακόμα πιο χαμηλά στο junk

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News