Business & Finance Δευτέρα 26/09/2022, 13:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ της λίρας

Τουρκία: Νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ της λίρας

Νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου σημείωσε σήμερα Δευτέρα η τουρκική λίρα, επεκτείνοντας την κάθοδό της από την περασμένη εβδομάδα μετά τη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας στο 18,4806 επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό χαμηλό.

Στη συνέχεια μάζεψε μεγάλο μέρος των απωλειών και περί τις 13:30 υποχωρεί κατά 0,22%, με την ισοτιμία διαμορφούμενη στο 18,4505.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα να μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης στο 12% την ώρα που ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 80%, έφεραν νέο κύμα πιέσεων στην τουρκική λίρα. 

Οι απώλειες της λίρας από τις αρχές του έτους έχουν φθάσει στο 28% και είναι μακράν το νόμισμα μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών με τη χειρότερη επίδοση.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι, οι απώλειες του νομίσματος της γείτονος εκτινάχθηκαν στο 44%, εξαιτίας της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής που ακολούθησε η κεντρική τράπεζα, μειώνοντας τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης στο σύνολο της περυσινής χρονιάς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Η νέα μείωση των επιτοκίων έστειλε τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό

Τουρκία: Ξεπέρασε το 80% ο πληθωρισμός

Τουρκία: Κίνηση – έκπληξη με μείωση των επιτοκίων παρά το πληθωριστικό ράλι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News