Business & Finance Πέμπτη 29/09/2022, 11:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια οικονομία: Στο 98% οι πιθανότητες ύφεσης

Παγκόσμια οικονομία: Στο 98% οι πιθανότητες ύφεσης

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται πλέον μία παγκόσμια ύφεση, με τα μοντέλα πιθανοτήτων της Ned Davis Research να την υπολογίζουν στο 98,1%.

Οι μοναδικές φορές που το μοντέλο αυτό έδωσε τόσο υψηλές πιθανότητες ύφεσης ήταν όταν ακολούθησαν περίοδοι σοβαρής πτώσης των οικονομιών, και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020 και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και του 2009.

 «Αυτό δείχνει ότι ο κίνδυνος μιας σοβαρής παγκόσμιας ύφεσης αυξάνεται για κάποιο χρονικό διάστημα το 2023», σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Ned Davis Research, σύμφωνα με το CNN.

Πραγματικά, οι 7 στους 10 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ θεωρούν ότι μια παγκόσμια ύφεση είναι κάπως πιθανή, στην καλύτερη περίπτωση.

Δεδομένων των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, υπάρχουν ανησυχίες ότι το υψηλό κόστος ζωής θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές. Το 79% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα από του WEF εκτίμησε ότι η αύξηση των τιμών θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Οι ανησυχίες των επενδυτών εντείνονται αφότου ο δείκτης Dow Jones βυθίστηκε σε bear market τη Δευτέρα, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020.

Ακόμη και στελέχη της Federal Reserve παραδέχονται ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος ύφεσης.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια φωτεινά σημεία, ειδικά στην αμερικανική οικονομία. Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, με το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1969. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν χρήματα και τα εταιρικά κέρδη είναι υγιή.

Υπάρχουν επίσης ελπίδες ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 χρόνων, καθώς η προσφορά θα πλησιάσει τη ζήτηση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΠΟΕ: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ύφεση που έρχεται

ΟΟΣΑ: Ενέργεια και πληθωρισμός βάζουν «φρένο» στην παγκόσμια οικονομία

Ρουμπινί: Σε παρατεταμένη και βαριά ύφεση η παγκόσμια οικονομία έως τα τέλη του 2023 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News