Business & Finance Τρίτη 20/09/2022, 20:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ρουμπινί: Σε παρατεταμένη και βαριά ύφεση η παγκόσμια οικονομία έως τα τέλη του 2023

Ρουμπινί: Σε παρατεταμένη και βαριά ύφεση η παγκόσμια οικονομία έως τα τέλη του 2023

«Παρατεταμένη και βαριά» ύφεση στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο προβλέπει ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος προέβλεψε με επιτυχία την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ο Ρουμπινί προειδοποιεί ότι θα ξεσπάσει στα τέλη του 2022 και θα διαρκέσει καθ΄όλη τη διάρκεια του 2023, οδηγώντας σε απότομη διόθρωση το δείκτη S&P 500. 

«Ακόμη σε μία ήπια ύφεση, ο S&P 500 μπορεί να κάνει διόρθωση 30%. Σε μία πραγματικά απότομη προσγείωση, μπορεί να υποχωρήσει 40%», υπογράμμισε ο Ρουμπινί, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates. 

Ο Ρουμπίνι, ο οποίος έμεινε γνωστός ως ο «Dr Doom» για την έκρηξη της φούσκας στην αγορά στέγης το 2007 έως το 2008, δήλωσε ότι όσοι περιμένουν μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ θα πρέπει να κοιτάξουν τις υψηλές αναλογίες χρέους εταιρειών και κυβερνήσεων. Καθώς αυξάνονται τα ποσοστά και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, «πολλοί οργανισμοί ζόμπι, νοικοκυριά ζόμπι, επιχειρήσεις, τράπεζες, σκιώδεις τράπεζες και χώρες ζόμπι πρόκειται να πεθάνουν. Έτσι θα δούμε ποιος μπορεί να επιβιώσει», είπε χαρακτηριστικά.

IMF
Source: IMF’s Global Debt Database
Source: IMF

Μάλιστα, ο Ρουμπινί, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους θα παρασύρουν σε πτώση τις μετοχές, εκτιμά ότι η επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό χωρίς «απότομη προσγείωση» είναι «αδύνατη αποστολή» για την Φέντεραλ Ριζέρβ. Αναμένει ότι θα αυξήσει αύριο τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης και από 50 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η πολιτική αυτή θα ωθήσει το βασικό επιτόκιό της έως το τέλος του έτους σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 4% και 4,25%. 

Ωστόσο, ο μόνιμος πληθωρισμός, ειδικά στους μισθούς και στον κλάδο υπηρεσιών, σημαίνει ότι η Fed δεν έχει άλλη επιλογή από το να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο, ακόμη και στο 5%. Πέραν τούτου, οι κρίσεις στην αλυσίδα προσφοράς που έχουν κληρονομηθεί από την πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πολιτική μηδενικού Covid στην Κίνα θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το κόστος και θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, που σημαίνει ότι η Fed θα έχει στο τέλος να αντιμετωπίσει μία παρατεταμένη περίοδο υποτονικής ανάπτυξης και αυξανόμενου πληθωρισμού. 

Όταν ο κόσμος βρίσκεται σε ύφεση, ο Ρουμπινί δεν αναμένει δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, εφόσον οι κυβερνήσεις με υπερβολικά υψηλά χρέη δεν έχουν πλέον δημοσιονομικά μαξιλάρια. Ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να σημάνει το εξής: «εάν λαμβάνεις δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, υπερθερμαίνεις τη συνολική ζήτηση». Συνεπώς βλέπει στασιμοπληθωρισμό αντίστοιχο με αυτόν της δεκαετίας του 1970 και υψηλά χρέη αντίστοιχα με αυτά της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Έχουν πιάσει «πάτο» οι αγορές; Τι απάντησαν οι επαγγελματίες στη Deutsche Bank

Θετική η JP Morgan για τις αγορές: Η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει την ύφεση

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News