ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς μπαίνει στη ψηφιακή εποχή ένα μνημείο της UNESCO: H περίπτωση της Sagrada Familia 

Πώς μπαίνει στη ψηφιακή εποχή ένα μνημείο της UNESCO: H περίπτωση της Sagrada Familia 

O καθεδρικός ναός της Sagrada Familia στη Βαρκελώνη θεωρείται ένα από τα θαύματα της αρχιτεκτονικής, είναι μέρος των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως τμήμα των έργων του αρχιτέκτονα Antoni Gaudi και αποτελεί βασικό τουριστικό σημείο της πόλης, το οποίο κάθε ημέρα υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες. Ο ναός είναι ακόμη υπό κατασκευή, ένα έργο που συνεχίζεται από αρχιτέκτονες, μηχανικούς και εργάτες οι οποίοι δουλεύουν παράλληλα με τους τουρίστες. Όλη αυτή η δραστηριότητα δημιουργεί ανάγκες για την αποθήκευση και διαχείριση εκατομμυρίων δεδομένων καθημερινά, από τα συστήματα διαχείρισης εισιτηρίων και τις καταγραφές από τις κάμερες ασφαλείας, έως τα αρχιτεκτονικά σχέδια και βίντεο από drones που καταγράφουν την κατάσταση στους πανύψηλους πύργους του ναού. 

Πώς μπαίνει στη ψηφιακή εποχή ένα μνημείο της UNESCO: H περίπτωση της Sagrada Familia -1
To προκατασκευασμένο data center της Sagrada Familia, χωράει σε ένα container

Σε κάθε άλλη περίπτωση η λύση θα ήταν απλή. Ένα ξεχωριστό δωμάτιο, κατάλληλα διαμορφωμένο, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως data center. Όμως στον ναό της Sagrada Familia, κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, η κατασκευή ενός μεγάλου data center θα διέκοπτε τις εργασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η λύση τελικά βρέθηκε σε συνεργασία με την Schneider Electric με τη μορφή ενός προκατασκευασμένου data center, το οποίο χωράει σε ένα container. Μάλιστα το συγκεκριμένο data center χρειάστηκε να μετακινηθεί λόγω των εργασιών που εκτελούνται στο ναό, μια διαδικασία που όπως είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στη Βαρκελώνη, ο διευθυντής IT της Sagrada Familia, διήρκησε μόλις μερικές ημέρες. 

Οι ανάγκες στην εποχή του edge computing 

Όπως είπε ο κ. Villa η επιλογή της αποθήκευσης των δεδομένων της Sagrada Familia σε κάποιο απομακρυσμένο data center δεν ήταν η ιδανική, κυρίως λόγω του υψηλότερου χρόνου απόκρισης (latency) που θα σήμαινε μια τέτοια απόφαση. «Το data center είναι κλειδί για τον οργανισμό μας. Ουσιαστικά όλος ο οργανισμός βρίσκεται μέσα σε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον Elliott Turek, Offer and Innovation Leader Prefabricated Modular Solutions της Schneider Electric, αντίστοιχες προκλήσεις αντιμετωπίζουν και πάρα πολλές εταιρείες και οργανισμοί παγκοσμίως που θέλουν η αποθήκευση και επεξεργασία των δεδομένων να γίνεται πιο κοντά στην πηγή. «Υπάρχει ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός εφαρμογών και υπηρεσιών που απαιτούν μια σύνδεση με το Cloud, μέσω των edge data centers. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι παραδόσεις προϊόντων μέσω drones, ή οι μεταλλευτικές εταιρείες που χρειάζονται ένα data center για να αποθηκεύουν απευθείας τα δεδομένα από το ορυχεία», ανέφερε ο κ. Turek.

«Ακόμη και οι μεγαλύτερες εταιρείες χρειάζονται πλέον συνδέσεις στην άκρη του δικτύου, συμπληρωματικά βεβαίως με ένα μεγάλο data center». Σε αυτό το πλαίσιο, ολοένα και περισσότερες εταιρείες και οργανισμοί αναζητούν «προσχεδιασμένες και αρθρωτές λύσεις, οι οποίες μπορούν να ανταποκριθούν σε απαιτητικά χρονοδιαγράμματα και να διασφαλίσουν την προβλεψιμότητα στο κόστος και την απόδοση», πρόσθεσε ο κ. Turrek. 

Πώς μπαίνει στη ψηφιακή εποχή ένα μνημείο της UNESCO: H περίπτωση της Sagrada Familia -2
Το εργοστάσιο της Schneider Electric στη Βαρκελώνη που κατασκευάζονται τα Easy Modular Data Centerς

Για την αγορά της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου τα προκατασκευασμένα data centers προετοιμάζονται στο εργοστάσιο της Schneider Electric στη Βαρκελώνη. Εκεί δημιουργείται η λύση που έχει επιλέξει ο κάθε πελάτης, με βάση τις επιλογές που είναι διαθέσιμες. Τα σχέδια του Easy Modular Data Center All-in-One κυμαίνονται από 5 έως 14 rack, προσφέρουν τις φορτίο ανά rack μεταξύ 27kW – 94KkW και ανάλογα με το περιβάλλον του πελάτη, μπορούν να προσχηματιστούν, είτε μέσα σε ένα εμπορευματοκιβώτιο ISO20ft ή ISO40ft, είτε ως μια μονάδα  25ft – 45ft. 

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που διαθέτουν τα Modular Data Centers, σύμφωνα με τα στελέχη της Schneider Electric είναι ότι δοκιμάζονται πριν την αποστολή τους στο εργοστάσιο, ενώ δεδομένου πως οι λύσεις είναι τυποποιημένες ο χρόνος παράδοσης είναι μόλις 12 εβδομάδες. «Έχουμε αναπτύξει μια μεθοδολογία που μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες πολλών επιχειρήσεων. Σίγουρα δεν είναι κατάλληλα για όλους αλλά αυτό που προσφέρουμε είναι μια λύση με μειωμένο ρίσκο και ταχύτερους χρόνους παράδοσης σε σχέση με μια παραδοσιακή προσέγγιση», ανέφερε ο κ. Turrek. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News