Business & Finance Τρίτη 27/09/2022, 22:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαξιφισμοί Intel – Nvidia για την ισχύ του νόμου του Moore

Διαξιφισμοί Intel – Nvidia  για την ισχύ του νόμου του Moore

Δύο από τις πιο σημαντικές αμερικανικές εταιρείες ημιαγωγών διαφωνούν σχετικά με τον ρυθμό εξέλιξης των τσιπ και για το αν εξακολουθεί να ισχύει ο νόμος του Moore.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger δήλωσε την Τρίτη σε εκδήλωση παρουσίασης της εταιρείας ότι ο νόμος του Moore, ένας εμπειρικός κανόνας από τον ιδρυτή της Intel που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, είναι «ζωντανός και καλά». Η θεωρία, που διατυπώθηκε από τον Gordon Moore, υπονοεί ότι οι μάρκες θα συνεχίσουν να γίνονται ταχύτερες και φθηνότερες με προβλέψιμο ρυθμό.

Η Nvidia, η οποία τώρα είναι περίπου τρεις φορές πιο πολύτιμη από την Intel, κηρύσσει ένα πολύ διαφορετικό μήνυμα. Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Jensen Huang δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο νόμος του Moore έχει λήξει.

«Η μέθοδος του νόμου του Moore έχει ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τη διαδρομή της», είπε ο Huang στους επενδυτές μετά την παρουσίαση νέων προϊόντων.

Η απόκλιση υπογραμμίζει την έντονη αντίθεση μεταξύ της Intel και άλλων αμερικανικών εταιρειών ημιαγωγών. Η Intel έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να κατασκευάζει ορισμένα από τα τσιπ της, ενώ η Nvidia και άλλες εταιρείες βασίζονται κυρίως σε χυτήρια τρίτων εκτός των Η.Π.Α.

Ο νόμος του Moore αναφέρεται συγκεκριμένα στον αριθμό των τρανζίστορ σε ένα τσιπ, ο οποίος είπε ότι θα διπλασιαζόταν κάθε δεύτερο χρόνο, ενισχύοντας την επεξεργαστική ισχύ. Για να αυξηθεί ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα τσιπ, πρέπει να γίνουν μικρότερα, απαιτώντας προόδους στην τεχνολογία κατασκευής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News