Business & Finance Παρασκευή 23/09/2022, 20:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νάγκελ: Αναγκαίες oι περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ

Νάγκελ: Αναγκαίες oι περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ

Την ανάγκη για την ΕΚΤ να αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού υπογράμμισε ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, παρά το γεγονός ότι αυτό θα πλήξει την ανάπτυξη της οικονομίας. 

Μετά τις επιτοκιακές αυξήσεις των 125 μονάδων βάσης, «αυξάνεται η πιθανότητα για τη λήψη ακόμη πιο περιοριστικών μέτρων και αυτό ακριβώς θα πρέπει να γίνει», είπε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στην Ελβετία. 

Ο Νάγκελ ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «γερακιών» και έχει επαναλάβει πολλές την ανάγκη για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. 

relates to ECB’s Nagel Says More Interest-Rate Hikes Will Be Necessary
 
Πηγή: Bloomberg Economics

Τα σχόλια αυτά υποδηλώνουν ότι εμμένει στην άποψη αυτή ακόμη και εάν οι προοπτικές της οικονομίας επιδεινώνονται, γεγονός που σημαίνει ότι θα αρχίσουν ξανά πιθανές τριβές στους κύκλους του δ.σ. της ΕΚΤ, εάν οι ήπιοι ως προς τις απόψεις τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής δώσουν έμφαση στους κινδύνους για την οικονομία.

«Δεν θέλω να κρύψω το γεγονός ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού ενέχει κινδύνους – είναι πιθανόν να επιβραδύνει προσωρινά την ανάπτυξη. Όμως, το να μην κάνεις τίποτε και αφήσεις τα πράγματα στη μοίρα τους δεν είναι εναλλακτική λύση», τόνισε. 

Ο Νάγκελ είπε επίσης ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει να συρρικνώνει το ενεργητικό της σε ομόλογα αξίας 5 τρισ.ευρώ, τα οποία αγόρασε στη διάρκεια των τελευταίων κρίσεων. 

«Τα έκτακτα μέτρα που υιοθετήσαμε θα πρέπει να αποσυρθούν άμεσα εφόσον έχουν επιτελέσει το σκοπό τους – αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσει η μείωση του ισολογισμού. Η φάση ενός τόσο υψηλού πληθωρισμού που μας ανάγκασε να αυξήσουμε τα επιτόκια δεν επιτρέπει την ύπαρξη ενός τεράστιου ισολογισμού που έχει δημιουργηθεί από προγράμματα αγορών ενεργητικού», τόνισε. 

Ο Νάγκελ ανέφερε ακόμη ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να συζητηθεί πού θα διαμορφωθεί το λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο των επιτοκίων – επίπεδο το οποίο η νομισματική πολιτική ούτε ενισχύει ούτε και συρρικνώνει την ανάπτυξη. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News