Business & Finance Πέμπτη 22/09/2022, 13:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος εποχής για τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια

Τέλος εποχής για τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια

Τα αεροπορικά εισιτήρια ενδέχεται να γίνουν πιο ακριβά όπως προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), Γουίλιαμ Γουόλς, επικαλούμενος την αδυναμία βελτίωσης της βιομηχανίας διύλισης, αλλά και την οικονομική κατάσταση των αεροπορικών μετά την πανδημία.

Αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτερες ανησυχίες του κλάδου είναι η μείωση της δυνατότητας διύλισης και το υψηλότατο κόστος των καυσίμων που προκαλείται εν μέρει από την αύξηση της ζήτησης. Μιλώντας στο CNBC, ο Γουόλς τόνισε μάλιστα πως παρότι οι ταξιδιώτες καλούνται να πληρώσουν περισσότερα για το εισιτήριό τους, οι αεροπορικές δεν βγάζουν μεγαλύτερα κέρδη.

«Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης πολλών αεροπορικών…δεν βγάζουν χρήματα, απλώς μετακυλίουν ένα κόστος που δεν μπορούν να απορροφήσουν οι ίδιες και δεν μπορούν να προσπεράσουν», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν αυξηθεί κατά 25% τον τελευταίο χρόνο στις ΗΠΑ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1989. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, η τιμή μόνο τον Απρίλιο ενισχύθηκε κατά 18,6%.

Πόλεμος

Ένας ακόμη παράγοντας που ενδέχεται να συμβάλει στην αύξηση των τιμών είναι η χθεσινή ανακοίνωση Πούτιν για μερική επιστράτευση, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Airways, Akbar Al Baker. Μιλώντας στο CNBC ο ίδιος τόνισε πως οι πολιτικές της Κίνας για την καταστολή της έξαρσης του Covid είναι χαμηλά στη λίστα με τις ανησυχίες του, ενώ ο μεγαλύτερος φόβος για τις αεροπορικές είναι η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας.

«Για εμένα, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η διασπορά της διαμάχης, η οποία στη συνέχεια θα πυροδοτήσει τον πληθωρισμό, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Το αποτέλεσμα θα είναι λιγότεροι επιβάτες στο αεροπλάνο μου», τόνισε ο ίδιος. Ο Al Baker προσέθεσε: «επίσης με απασχολεί…η αστάθεια των τιμών πετρελαίου, τις οποίες δεν θέλω να μετακυλίσω στους επιβάτες που στη συνέχεια θα αποθαρρυνθούν από τα ταξίδια».

Υπενθυμίζεται ότι στον απόηχο της ανακοίνωσης του Πούτιν, οι τιμές πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά τουλάχιστον 2%, καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν για κλιμάκωση του πολέμου και για την συμπίεση των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Βιώσιμα καύσιμα

Ο Al Baker τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε εναλλακτικά καύσιμα, ενώ σημείωσε ότι η Qatar Airlines είναι «έτοιμη να επενδύσει σε βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα», υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι τιμές είναι λογικές. «Δεν έχω πρόβλημα να πληρώσω λίγο παραπάνω, αλλά δεν μπορούν να πληρώνουν τέσσερις και πέντε φορές την τιμή των φθοριούχων καυσίμων. Εάν υποχρεωθούμε να το κάνουμε αυτό, εσείς ως επιβάτες θα πρέπει να το πληρώσετε».

Ο Γουόλς επίσης εξέφρασε ελπίδες για περισσότερες επενδύσεις στην παραγωγή βιώσιμων καυσίμων αντί των παραδοσιακών διυλιστηρίων. Σημειώνεται πως πέρυσι η ΙΑΤΑ ανακοίνωσε στόχο για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά μήκος του κλάδου της αεροπορίας μέχρι το 2050. «Τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα αντιπροσωπεύουν την καλύτερη επιλογή της βιομηχανίας ώστε να επιτύχει τον στόχο μας για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050», σημείωσε ο ίδιος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Δοκιμαστική πτήση της Airbus με καύσιμο….μαγειρικό λάδι

Τέλος το χαβιάρι στα 55.000 πόδια: Όταν προσγειώθηκε το «όμορφο πουλί»

Ryanair: Ξεχάστε τα εισιτήρια του ενός και των δέκα ευρώ

Aegean: Πτήσεις με βιώσιμα καύσιμα από το Ελ. Βενιζέλος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News