Business & Finance Τρίτη 2/08/2022, 09:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ψαλίδα των επιτοκίων φέρνει πρόσθετα κέρδη στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Σύμφωνα με την Bank of America, μέσα σε ένα χρόνο μόνο οι τράπεζες της Ε.Ε. θα εμφανίζουν κάθε τρίμηνο επιπλέον έσοδα 17 δισ. ευρώ.

Η ψαλίδα των επιτοκίων φέρνει πρόσθετα κέρδη στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Έχοντας διανύσει μια δύσκολη δεκαετία αρνητικών επιτοκίων που διέβρωσαν την κερδοφορία τους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες προσβλέπουν τώρα σε αυξημένα κέρδη χάρη στη συντονισμένη αύξηση του κόστους δανεισμού. Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο του 2011 ανεβάζοντας επιθετικά το κόστος του δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης. Είχαν προηγηθεί σαφώς πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve και από την Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προσπαθούν να ανακόψουν τη διαστημική εκτόξευση του πληθωρισμού, που σε πολλές περιοχές αναμένεται να φτάσει σύντομα σε διψήφια ποσοστά.

Οι απόψεις διίστανται, βέβαια, ως προς το ποιες θα είναι οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών τώρα που αυξάνονται τα επιτόκια έπειτα από μια δεκαετία στασιμότητας. Πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον θα επωφεληθούν οι τράπεζες και αν θα καταγράψουν καταιγισμό από κέρδη, όπως ελπίζουν. Κι αυτό γιατί απειλούνται αφενός από τον κίνδυνο της ύφεσης και αφετέρου από το ενδεχόμενο να τους επιβάλουν νέους φόρους οι κυβερνήσεις. Πολλές τράπεζες, πάντως, προεξοφλούν εκτόξευση των κερδών τους. Μαζί τους και πολλοί από τους αναλυτές του κλάδου.

Μιλώντας στους Financial Times η Μαγκνταλένα Στοκλόσα, αναλύτρια της Morgan Stanley, χαρακτήρισε την άνοδο των επιτοκίων «παράγοντα που αλλάζει το παιχνίδι» και «τον μεγαλύτερο δομικό καταλύτη για τις ευρωπαϊκές τράπεζες». Τόσο η ίδια όσο και άλλοι αναλυτές προεξοφλούν πως όσες τράπεζες έχουν μεγαλύτερους ισολογισμούς και δανειακά χαρτοφυλάκια θα επωφεληθούν τα μέγιστα.

Για παράδειγμα, η HSBC συγκεντρώνει σε παγκόσμιο επίπεδο πλεόνασμα καταθέσεων ύψους 700 δισ. δολαρίων και έχει υπολογίσει πως μια αύξηση των επιτοκίων κατά μία εκατοστιαία μονάδα θα της αποδώσει έσοδα ύψους 5 δισ. δολαρίων ετησίως μόνο από τη διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο χορηγήσεων και στο επιτόκιο καταθέσεων. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 1/10 των εσόδων της από την περασμένη χρονιά, που έφτασαν στα 50 δισ. δολάρια.

Ομοίως η Lloyds Bank υπολογίζει πως θα προσέθετε στα έσοδά της το πρώτο έτος 675 εκατ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 825 εκατ. δολαρίων. Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, η άνοδος των επιτοκίων και οι συνεπακόλουθες μεταβολές στις αγορές αναμένεται να αποβούν προς όφελος των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών. Οι Barclays, BNP Paribas και Deutsche Bank έχουν συγκεντρώσει δισεκατομμύρια ήδη από τους επενδυτικούς τους βραχίονες καθώς αυξήθηκε η δραστηριότητα της πελατείας τους.

Σύμφωνα με την Bank of America, μέσα σε ένα χρόνο μόνο οι τράπεζες της Ε.Ε. θα εμφανίζουν κάθε τρίμηνο πρόσθετα έσοδα ύψους 17 δισ. ευρώ από τη διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο χορηγήσεων και το επιτόκιο καταθέσεων.

Οπως επισημαίνει, πάντως, η βρετανική εφημερίδα, το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα καταναλωτές και επιχειρήσεις, ιδιαιτέρως οι μικρές, να αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στον πληθωρισμό. Γι’ αυτό και το ερώτημα είναι πόσα από αυτά τα έσοδα των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων θα χαθούν εξαιτίας μη εξυπηρετούμενων δανείων.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News