Business & Finance Δευτέρα 25/07/2022, 21:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Η νέα βουτιά της λίρας θέτει σε επιφυλακή την χρηματοπιστωτική αρχή

Τουρκία: Η νέα βουτιά της λίρας θέτει σε επιφυλακή την χρηματοπιστωτική αρχή

Toν αντίκτυπο του παγκόσμιου πληθωρισμού και των αυξανόμενων τιμών εμπορευμάτων στους μακροοικονομικούς δείκτες εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τουρκίας, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις των πιο αυστηρών χρηματοοικονοιμκών συνθηκών στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του. 

Η σύγκλιση της επιτροπής έγινε τη στιγμή που η τουρκική λίρα διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από πέρυσι το Δεκέμβριο, εν μέσω ανησυχιών για την κυβερνητική πολιτική σε επίπεδο συναλλαγματικών ισοτιμιών, εν μέσω ανησυχιών για την πολιτική ξένου συναλλάγματος της Άγκυρας μέσα στο σημερινό πλαίσιο του αυξανόμενου πληθωρισμού και των ανησυχιών για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Η επιτροπή, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι συζήτησε και τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο τραπεζών και ασφαλειών, σημειώνοντας ότι οι βασικοί δείκτες των τραπεζών παραμένουν ισχυροί. 

«Φαίνεται ότι η συμβολή του κλάδου ασφαλειών και αγορών κεφαλαίου στην οικονομία συνεχίζεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε σε υψηλό 24 ετών, κοντά στο 80% τον προηγούμενο μήνα, ενεργοποιώντας μία σειρά από ανορθόδοξες επιτοκιακές μειώσεις που οδήγησαν την αξία της λίρας σε πτώση 44% πέρυσι. Η λίρα υποχώρησε στο 17,85 έναντι του δολαρίου σήμερα Δευτέρα, κοντά στο ναδίρ του 18,4 στο οποίο είχε διολισθήσει το Δεκέμβριο του 2021. 

Παρά τη συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει το επιτόκιό της σταθερό στο 14% για έναν ακόμη χρόνο τουλάχιστον, εστιάζοντας αντ΄ αυτού σε μέτρα μακροπροληπτικής πολιτικής για δάνεια και ρευστότητα. 

Τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα βούλιαξαν μόλις στα 6 δισ.δολάρια αυτό το μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Έκρηξη πληθωρισμού με σφραγίδα Ερντογάν

Τουρκία: Προσπαθεί να στηρίξει τη λίρα χωρίς αυξήσεις επιτοκίων

Στα τάρταρα η λίρα: Κλιμακώνονται οι πιέσεις στο νόμισμα

        

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News