Business & Finance Σάββατο 23/07/2022, 18:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Απορρίφθηκε νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των «υπερκερδών» επιχειρήσεων

Γαλλία: Απορρίφθηκε νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των «υπερκερδών» επιχειρήσεων

Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας απέρριψε την πρόταση για την επιβολή φόρου επί των έκτακτων κερδών επιχειρήσεων το Σάββατο , καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για να φορολογηθούν οι εταιρείες ενέργειας και μεταφορών που επωφελήθηκαν από την αύξηση των τιμών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Καθώς συζητούσαν για την επικαιροποίηση του δημοσιονομικού νομοσχεδίου για φέτος, 114 μέλη της Κάτω Βουλής απέρριψαν τροπολογίες που θέσπιζαν έκτακτο φόρο στα λεγόμενα «υπερκέρδη» από εταιρείες όπως η TotalEnergies SE, η Engie SA και η ναυτιλιακή CMA CGM.

Ο φόρος προτάθηκε από την αριστερά και υποστηρίχθηκε από 96 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου ενός που ανήκει στον συνασπισμό του Εμανουέλ Μακρόν. Ορισμένοι βουλευτές από το κόμμα του Μακρόν έχουν υποστηρίξει έναν τέτοιο φόρο, αλλά απείχαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Την Παρασκευή, η Total και η CMA CGM δήλωσαν ότι θα χορηγήσουν εκπτώσεις στα καύσιμα και στους ναύλους στη Γαλλία, υποκύπτοντας στις πολιτικές πιέσεις για μέτρα που θα αμβλύνουν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού και θα αντιμετωπίσουν την έκκληση για απροσδόκητο φόρο. Ενώ η κυβέρνηση δεν υποστήριξε τον φόρο, ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire ζήτησε από τις δύο εταιρείες να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να βοηθήσουν τους καταναλωτές και χαιρέτισε τις ανακοινώσεις των εταιρειών, λέγοντας ότι η πίεση στις εταιρείες ήταν «αποτελεσματική».

Από τότε που έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου τον περασμένο μήνα, ο Μακρόν αναγκάστηκε να αναζητήσει ad-hoc συνασπισμούς για την ψήφιση νομοθεσίας. Πέρασε το πρώτο του τεστ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με την υιοθέτηση μέτρων που στοχεύουν στην προστασία των νοικοκυριών από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, που πέρασε χάρη στην υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Ράλι της Μαρίν Λεπέν και των συντηρητικών Les Republicains.

Το Σάββατο, οι νομοθέτες συμφώνησαν επίσης να καταργήσουν το τέλος τηλεοπτικής άδειας και να χρηματοδοτήσουν μέσα όπως το τηλεοπτικό κανάλι France 24 ή το France Inter μέσω του φόρου προστιθέμενης αξίας. Άλλα μέτρα στην ημερήσια διάταξη της Εθνοσυνέλευσης περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση της πλήρους κρατικοποίησης της ενεργειακής εταιρείας Electricite de France SA καθώς και περικοπές στις τιμές των καυσίμων και επιδοτήσεις για την ενέργεια.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και οι αλλαγές πρέπει ακόμη να εγκριθούν από τη Γερουσία, στην οποία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικανοί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News