Business & Finance Δευτέρα 18/07/2022, 15:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Νέα συμφωνία της Ε.Ε. με το Αζερμπαϊτζάν

Φυσικό αέριο: Νέα συμφωνία της Ε.Ε. με το Αζερμπαϊτζάν

Μια νέα συμφωνία φυσικού αερίου με το Αζερμπαϊτζάν πρόκειται να υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει προμήθειες εν μέσω αυξανόμενων φόβων για διακοπή των ροών αερίου από τη Ρωσία.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο κατά της Δύσης, ωστόσο οι προμήθειες έχουν μειωθεί πάνω από 60% τις τελευταίες εβδομάδες. Επιπλέον, η διακοπή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 για εργασίες συντήρησης έχει εντείνει τις ανησυχίες ότι η Μόσχα θα μπορούσε ενδεχομένως να σταματήσει εντελώς τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

 «Μπορείτε να περιμένετε μια δέσμευση για σημαντική αύξηση των όγκων τα επόμενα χρόνια», είπε στο CNBC αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση της συμφωνίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η επικεφαλής Ενέργειας της Ευρώπης Κάντρι Σίμσον επισκέπτονται το Αζερμπαϊτζάν για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.

Το Αζερμπαϊτζάν άρχισε να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline στα τέλη του 2020. Τότε, είχε δηλώσει ότι σχεδίαζε να στέλνει 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο προς την Ευρώπη κάθε χρόνο, κυρίως προς την Ιταλία, αλλά και προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) σημείωσε τον Μάρτιο ότι το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η παραγωγή εντός της ΕΕ και οι εισαγωγές από μη ρωσικούς αγωγούς, όπως από το Αζερμπαϊτζάν και τη Νορβηγία, θα μπορούσαν να αυξηθούν τον επόμενο χρόνο έως και κατά 10 δισ. κυβικά μέτρα σε σχέση με το 2021», ανέφερε η IEA.

Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, αμφισβητούν την αξιοπιστία του Αζερμπαϊτζάν ως προμηθευτή.

«Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η διαδρομή του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη διέρχεται από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας», δήλωσε ο Γκουμπάντ Ιμπάντογλου του LSE,  τον Μάιο.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News