Business & Finance Πέμπτη 21/07/2022, 13:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Εξετάζει την επιβολή φόρου στα υπερκέρδη ενεργειακών και ναυτιλιακών εταιρειών

Γαλλία: Εξετάζει την επιβολή φόρου στα υπερκέρδη ενεργειακών και ναυτιλιακών εταιρειών

Έκκληση στις επιχειρήσεις να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στο υψηλότερο κόστος διαβίωσης απηύθυνε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση, καθώς δέχεται πιέσεις από βουλευτές για επιβολή ενός «υπερφόρου» στις επιχειρήσεις εκείνες των οποίων τα κέρδη έχουν αυξηθεί στη διάρκεια της πληθωριστικής κρίσης. 

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως Βρετανία και Ιταλία, η Γαλλία έχει μέχρι στιγμής αντιταχθεί στην επιβολή ενός τέτοιου φόρου σε επιχειρήσεις, όπως ο ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies και στο ναυτιλιακό γίγαντα CMA CGM, καλώντας τες αντ΄αυτού να προβούν εθελοντικά σε μέτρα για να βοηθήσουν τους καταναλωτές. 

Ωστόσο, με την κυβέρνηση να δαπανά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τα νοικοκυριά, βουλευτές ακόμη και από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν ενώνουν τις φωνές τους με αυτές της Αντιπολίτευσης που ζητούν επιβολή φόρου στις επιχειρήσεις. 

Ενώ οι TotalEnergies και CMA CGM έχουν ήδη προσφέρει εκπτώσεις στους καταναλωτές, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λεμέρ δήλωσε ότι αυτό δεν είναι αρκετό αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για την επιβολή νέου φόρου το 2023, εάν δεν προβούν σε περαιτέρω μέτρα. «Θα πρέπει να κάνουν περισσότερα; Ασφαλώς και ναι. Εάν όχι θα λάβουμε εμείς μέτρα στον προϋπολογισμό του 2023», είπε ο Λεμέρ. 

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε ότι ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο θέμα αναμένονται σύντομα, ίσως και έως το τέλος της εβδομάδας. Κάποιοι βουλευτές έχουν προτείνει να γίνει τροποποίηση σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2022 έτσι ώστε να εισαχθεί νέος φόρος στις ενεργειακές και ναυτιλιακές εταιρείες με έσοδα μεγαλύτερα των 1 δισ.ευρώ.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας έχουν ωθήσει τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων σε επίπεδα ρεκόρ με τα καθαρά κέρδη της TotalEnergies να φθάνουν τα 32 δισ.ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv.  
 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:  

Ισπανία: Έκτακτοι φόροι σε τράπεζες και ενεργειακές για να πληρωθούν τα μέτρα στήριξης

Εταιρείες φυσικού αερίου: Πώς και γιατί φορολογούνται τα υπερκέρδη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News