Business & Finance Παρασκευή 15/07/2022, 15:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BofA: «Ξυστά» από την ύφεση θα περάσει η Ευρώπη – Οι νέες εκτιμήσεις

BofA: «Ξυστά» από την ύφεση θα περάσει η Ευρώπη – Οι νέες εκτιμήσεις

Η αμερικανική οικονομία θα πέσει σε ύφεση φέτος, όμως η Ευρωζώνη θα τη γλιτώσει έστω και οριακά, με τη βοήθεια της ισχυρής τουριστικής σεζόν. Παρόλα αυτά, η ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι ασθενέστερη για το υπόλοιπο του έτους και στις αρχές του 2023. Αυτή είναι η γενική εικόνα που προκύπτει από τις νέες προβλέψεις της Bank of America για την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, ο οίκος διατηρεί σχεδόν αμετάβλητη την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 2,7% φέτος, καθώς η ώθηση από τον τουρισμό και η ανάκαμψη της βιομηχανίας αναμένεται να αντισταθμίσουν την εξασθένηση της ζήτησης λόγω της προβλεπόμενης αμερικανικής ύφεσης.

BofA: «Ξυστά» από την ύφεση θα περάσει η Ευρώπη – Οι νέες εκτιμήσεις-1

Όμως για το 2023, η BofA χαμηλώνει τον πήχυ της ανάπτυξης κατά 40 μονάδες βάσης, στο 0.9%. Για το 2024, περιμένει ρυθμούς 1,6% (20 μονάδες βάσης υψηλότερα).

BofA: «Ξυστά» από την ύφεση θα περάσει η Ευρώπη – Οι νέες εκτιμήσεις-2

Όπως εξηγεί η Bank of America, η Ευρωζώνη απέχει μόλις ελάχιστα («στατιστικός θόρυβος», όπως λέει) από τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης.

Και αυτό, την ώρα που οι προβλέψεις της για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ φέτος υποβαθμίστηκαν, κάνοντας πλέον λόγο για μια ήπια ύφεση που ξεκινά το 2ο εξάμηνο του 2022. Αυτό δημιουργεί κάποιες πιέσεις στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023.

BofA: «Ξυστά» από την ύφεση θα περάσει η Ευρώπη – Οι νέες εκτιμήσεις-3

Από την άλλη, όμως, οι αναλυτές παρατηρούν κάποια ήπια ενθαρρυντικά σημάδια για τη δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, λόγω της καλής τουριστικής σεζόν στη Νότια Ευρώπη και κάποια αποσυμφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμού (και κυρίως στο κομμάτι που αφορά τις αυτοκινητοβιομηχανίες, όπου η παραγωγή δείχνει σημάδια ανάκαμψης).

Διαβάστε επίσης: 

Nomura: Σε ύφεση η Ευρώπη έως το καλοκαίρι του 2023

BofA: Έρχεται κρύος χειμώνας – Πότε θα ξεμείνει η Ευρώπη εάν η Ρωσία κόψει το φυσικό αέριο

UBS για Ευρωζώνη: Χαμηλότερα η ανάπτυξη – μετά βίας γλιτώνει την ύφεση

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News