ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS για Ευρωζώνη: Χαμηλότερα η ανάπτυξη – μετά βίας γλιτώνει την ύφεση

UBS για Ευρωζώνη: Χαμηλότερα η ανάπτυξη – μετά βίας γλιτώνει την ύφεση

Στην υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης προχωρά η UBS, καθώς πλέον εκτιμά ότι η οικονομία θα αποφύγει μετά βίας την ύφεση, αφού η ανάπτυξη θα είναι σχεδόν στάσιμη το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Ειδικότερα, η UBS περιμένει ανάπτυξη 2,7% (από 2,9% προηγουμένως) για το 2022 και 1,2% (από 2,2%) για το 2023.

UBS για Ευρωζώνη: Χαμηλότερα η ανάπτυξη – μετά βίας γλιτώνει την ύφεση-1

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις αυτές είναι χαμηλότερες από το consensus, που διαμορφώνεται στο 2,8% και 2% αντίστοιχα.

«Σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, πρόκειται για ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού», σημειώνουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου.

Η UBS προειδοποιεί ότι το ενεργειακό κόστος θα παραμείνει υψηλό, αλλά η επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο θα αποφευχθεί (σε διαφορετική περίπτωση, η βύθιση της Ευρωζώνης σε ύφεση θα είναι σχεδόν βέβαιη, τονίζει).

«Περιμένουμε ότι οι κυβερνήσεις θα διατηρήσουν μία ευέλικτη και πραγματιστική προσέγγιση στη δημοσιονομική πολιτική και θα αυξήσουν περαιτέρω τις δαπάνες τους επόμενους μήνες, για να προστατεύσουν εν μέρει τα νοικοκυριά από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας», επισημαίνει η  UBS.

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συσφίξει σημαντικά τα νομισματική πολιτική της, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει άβολα υψηλός τα επόμενα τρίμηνα.

Ειδικότερα, η UBS «βλέπει» τον πληθωρισμό να κορυφώνει στο 8,9% τον Σεπτέμβριο (από 8,1% που ήταν τον Μάιο), πριν να υποχωρήσει στο 7,4% έως τα τέλη του 2022 και να πέσει –προσωρινά- κάτω από το 2% τον Σεπτέμβριο του 2023.

Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 7,6% το 2022 και στο 3,2% το 2023, με την ΕΚΤ να μην έχει άλλη επιλογή από το να αυξήσει τα επιτόκια με γρήγορους ρυθμούς. Η UBS περιμένει αυξήσεις επιτοκίων συνολικά κατά  125 μονάδες βάσης φέτος (25 μ.β. τον Ιούλιο, 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο και τουλάχιστον 25 μ.β. τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο) και 100 μονάδες βάσης το 2023.

Διαβάστε επίσης: 

DBRS: Ανάπτυξη 3,9% φέτος στην Ελλάδα – Δεν βλέπει σοβαρή ύφεση παγκοσμίως

Morgan Stanley: Η Ευρωζώνη θα βυθιστεί σε ύφεση φέτος

Barclays: Έρχεται ύφεση στην Ευρώπη – Ο κίνδυνος του «doom loop»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News