Business & Finance Δευτέρα 11/07/2022, 21:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Δημοσιονομικά μέτρα στήριξης σε ευάλωτους, προσοχή στο χρέος

Eurogroup: Δημοσιονομικά μέτρα στήριξης σε ευάλωτους, προσοχή στο χρέος

Στην προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων και όχι σε γενικά μέτρα στήριξης θα πρέπει να εστιάσουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, είναι το μήνυμα που έστειλε το σημερινό Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι κάθε δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υπογραμμίζουν ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί, συμπεριλαμβανομένων του outlook της ανάπτυξης και της δυναμικής του πληθωρισμού, όπως επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ.

Παρότι οι οικονομίες της Ευρωζώνης παραμένουν ανθεκτικές, το Eurogroup επισημαίνει ότι οι παγκόσμιοι παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τον πόλεμο, την πανδημία και την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών, παραμένουν αυξημένοι.

Επιπλέον, περιορισμοί από πλευράς προσφοράς, μεταξύ των οποίων η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού σε ορισμένα κράτη μέλη και τομείς, θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη.

Οι παραπάνω κίνδυνοι σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα προϋποθέτουν προσεκτικό σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής, σημειώνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Για το λόγο αυτό, καλούν τις κυβερνήσεις να εστιάσουν στην προστασία των πιο ευάλωτων, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία προσαρμογής, εάν χρειαστεί.

Η δημοσιονομική πολιτική σε όλες τις χώρες θα πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς και στην αύξηση της δυναμικής της ανάπτυξης με βιώσιμο τρόπο για την ενίσχυση της ανάκαμψης, διευκολύνοντας έτσι επίσης το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών χωρίς να προσθέτει πληθωριστικές πιέσεις.

Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να συνεχίσουν να διαφοροποιούνται καταλλήλως ανάλογα με την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση των κρατών – μελών, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσής τους στην κρίση και τον αριθμό των προσφύγων που έχουν δεχτεί από την Ουκρανία.

Το Eurogroup τονίζει ακόμη ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί πρέπει να διατηρήσουν τα κίνητρα για την ενεργειακή μετάβαση και υπό την άποψη αυτή τα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος είναι προτιμότερα από τα μέτρα μείωσης των τιμών.

Τέλος, οι ΥΠΟΙΚ αναγνωρίζουν ότι η αρνητική επίδραση στα εισοδήματα λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διαρκώς μέσω αντισταθμιστικών δημοσιονομικών μέτρων, αλλά θα απαιτηθούν επενδύσεις μεσοπρόθεσμα στην ενεργειακή απόδοση και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικά βιώσιμων τοπικών πηγών ενέργειας.

 

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Στο τραπέζι οι υπουργοί για νέα μέτρα στήριξης – Πώς θα κινηθούν οι χώρες

Σταϊκούρας: Απαιτούνται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ενέργειακη κρίση

Κομισιόν: Θα αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την Ε.Ε. φέτος και 2023

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News