BUSINESS & FINANCE

Eurogroup: Στο τραπέζι οι υπουργοί για νέα μέτρα στήριξης – Πώς θα κινηθούν οι χώρες

Eurogroup: Στο τραπέζι οι υπουργοί για νέα μέτρα στήριξης –  Πώς θα κινηθούν οι χώρες

Oι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης ξανακάθονται  σήμερα στο τραπέζι για το πώς θα μπορέσουν τα κράτη μέλη να κινηθούν δημοσιονομικά το 2023. Σήμερα αναμένεται μια νέα κοινή δήλωση για τους δημοσιονομικούς περιορισμούς  το 2023 ώστε τα κράτη-μέλη να μπορέσουν να «χτίσουν» τους προϋπολογισμούς τους, ενώ θα συζητηθούν οι επιπτώσεις της κρίσης.  

Στη συζήτηση για την δημοσιονομική κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθούν οι μακροοικονομικές εξελίξεις και οι αλλαγές, ενώ θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρωζώνη, με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του Ταμείου.

Οι σημερινές αποφάσεις έχουν σημασία για το πώς θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί ως προς τα μέτρα στήριξης το επόμενο διάστημα αλλά και  για άλλες παρεμβάσεις για τις όποιες έχει δεσμευτεί , όπως η  κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι σημερινές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα δείξουν εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει τελικώς  μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. 

Η κυβέρνηση, πάντως, πιστεύει ακόμη σε μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή λύση, ενώ φαίνεται πως όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη «φλερτάρουν» με νέα μέτρα στήριξης από Σεπτέμβριο. 

Πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη πεποίθηση  πως το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος και πάλι θα επιστραφεί στους πολίτες στο σύνολό του. 

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα για τον νέο δημοσιονομικό χώρο έρχονται τόσο από τον τουρισμό όσο και από  φορολογικά στοιχεία, για λόγους που σχετίζονται με την καλή πορεία της οικονομίας και την αυξημένη κατανάλωση. 

Επόμενο σημαντικό ραντεβού για την ελληνική οικονομία μέσα στην εβδομάδα είναι η δημοσιοποίηση, την Πέμπτη, των θερινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου θα φανούν οι νέες προβλέψεις της Κομισιόν για πληθωρισμό και ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται πως το οικονομικό επιτελείο, έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό ανάπτυξη 3,1% με τον υπουργό Οικονομικών να χαρακτηρίζει πρόσφατα το στόχο ως αρκετά μετριοπαθή. 

Διαβάστε επίσης: 

Στις Βρυξέλλες ο Χρ. Σταϊκούρας, για το Eurogroup και το Ecofin

Χρ. Σταϊκούρας: Το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί νέος δημοσιονομικός χώρος για μέτρα στήριξης

Γιατί η ελληνική οικονομία θα τα πάει καλύτερα – Οι προοπτικές και τα «αγκάθια»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News