Business & Finance Σάββατο 2/07/2022, 07:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JPMorgan: Στη «στρατόσφαιρα» των 380 δολαρίων το πετρέλαιο, εάν η Ρωσία μειώσει την παραγωγή της

JPMorgan: Στη «στρατόσφαιρα» των 380 δολαρίων το πετρέλαιο, εάν η Ρωσία μειώσει την παραγωγή της

Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να φθάσουν στη «στρατόσφαιρα» των 380 δολαρίων το βαρέλι , εάν οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. οδηγήσουν την Ρωσία σε μείωση της παραγωγής αργού ως αντίποινα, προειδοποίησαν αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. 

Oι χώρες μέλη της Ομάδας του G7 εξετάζουν την επιβολή ενός περίπλοκου μηχανισμού επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου σε μία προσπάθεια να «σφίξουν ακόμη περισσότερο τις στρόφιγγες» στην ρωσική μηχανή χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία. Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψιν την ισχυρή δημοσιονομική κατάσταση της Μόσχας, η χώρα έχει τη δυνατότητα να αντέξει μία ημερήσια μείωση της παραγωγής κατά πέντε εκατομμύρια βαρέλια χωρίς να πλήξει υπερβολικά την οικονομία της, όπως υποστηρίζουν αναλυτές της JPMorgan, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για την Ευρώπη. 

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό για το μεγαλύτερο μέρος το πλανήτη. Μία μείωση της ημερήσιας προσφοράς της τάξης των τριών εκατομμυρίων βαρελιών θα μπορούσε να εκτινάξει την τιμή brent στο Λονδίνο στα 190 δολάρια. Ωστόσο, το χειρότερο σενάριο της JPMorgan είναι μία μείωση των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων σε επίπεδο προσφοράς που θα ανέβαζε την τιμή πετρελαίου στη «στρατόσφαιρα» των 380 δολαρίων. 

«Ο πιο ορατός και ταυτόχρονα πιθανός κίνδυνος με την επιβολή πλαφόν είναι να μην συμμετάσχει η Ρωσία και αντ΄αυτού να προχωρήσει σε αντίποινα μειώνοντας τις εξαγωγές της. Είναι πολύ πιθανό σενάριο πλέον η Μόσχα να περάσει στην αντεπίθεση σε μία προσπάθεια να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη κρίση στη Δύση. Η μεγαλύτερη στενότητα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι πλέον στα χέρια της Ρωσίας», σημειώνουν οι αναλυτές. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Σφίγγει η θηλιά στο πετρέλαιο: Παύση στις εξαγωγές από λιμάνια της Λιβύης

Goldman Sachs: Βλέπει το πετρέλαιο στα 140 δολάρια

G7: Εξετάζεται πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News