Business & Finance Τετάρτη 29/06/2022, 12:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφίγγει η θηλιά στο πετρέλαιο: Παύση στις εξαγωγές από λιμάνια της Λιβύης

Σφίγγει η θηλιά στο πετρέλαιο: Παύση στις εξαγωγές από λιμάνια της Λιβύης

Σε παύση των εξαγωγών από δύο λιμάνια – κλειδιά στον Κόλπο της Σύρτης προχώρησε η εθνική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης, εν μέσω της κλιμακούμενης πολιτικής κρίσης στη χώρα, η οποία είναι και μέλος του ΟΠΕΚ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η εταιρεία ενημέρωσε ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες και εταιρείες trading ότι λόγω ανωτέρας βίας θα υπάρξουν περιορισμοί στις εξαγωγές από τα λιμάνια Es Sider και Ras Lanuf, το πρώτο και το τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγικό λιμάνι της χώρας αντίστοιχα.

Η εταιρεία είχε προειδοποιήσει από χθες ότι ενδέχεται να ανακόψει προσωρινά τις εξαγωγές από λιμάνια στον κόλπο της Σύρτης. Η πετρελαϊκή Waha Oil, η οποία χρησιμοποιεί το λιμάνι του Es Sider, έχει διακόψει πλήρως την παραγωγή, καθώς οι τοπικές διαμαρτυρίες δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση της φόρτωσης του πετρελαίου.

Η μείωση των εξαγωγών από τη Λιβύη εντείνει τις πιέσεις στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά. Από την αρχή του έτους η τιμή έχει αυξηθεί κατά 50% στα περίπου 115 δολάρια το βαρέλι, ιδίως στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Παράλληλα, πολλές από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες δυσκολεύονται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τον όγκο της παραγωγής.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την Λιβύη, η παραγωγή έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από τα μέσα Απριλίου, στα περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Η κατάσταση στην αγορά πετρελαίου της χώρας είναι αποτέλεσμα της ανατροπής του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η οποία βύθισε έκτοτε την χώρα σε πολιτική κρίση. Από τον Μάρτιο του 2022, δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία, η μία, που εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η άλλη, με επικεφαλής τον Φάτι Μπασάγα, που στηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Νέες πιέσεις στην πετρελαϊκή αγορά: Προς παύση των εξαγωγών η Λιβύη

Η Βενεζουέλα καλεί εταιρείες της Γαλλίας να εκμεταλλευθούν κοιτάσματα πετρελαίου

Ενέργεια: Εναλλακτικές για να μειώσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία διερευνούν οι ηγέτες της G7

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News