Business & Finance Παρασκευή 24/06/2022, 22:05
BUSINESS & FINANCE

Εξαγορές και συγχωνεύσεις: Σε φάση «ξηρασίας» στο δεύτερο τρίμηνο – Εξαίρεση η Ευρώπη

Εξαγορές και συγχωνεύσεις: Σε φάση «ξηρασίας» στο δεύτερο τρίμηνο – Εξαίρεση η Ευρώπη

Σε «φάση ξηρασίας» μπαίνουν οι διεθνείς συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών έχουν κάμψει την όρεξη των κορυφαίων στελεχών σε πολλές επιχειρήσεις για επέκταση των δραστηριοτήτων τους μέσω εξαγορών. 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και οι φόβοι για οικονομική ύφεση επέφεραν καίριο πλήγμα στη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων στο δεύτερο τρίμηνο. Η αξία των συμφωνιών που έχουν μέχρι τώρα ανακοινωθεί έχει υποχωρήσει κατά 25,5% στο δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση στα 1 τρισ.δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. 

Στις ΗΠΑ, οι συμφωνίες μειώθηκαν 40% στα 456 δισ.δολάρια, ενώ στην περιοχή Ασίας/Ειρηνικού περιορίστηκαν κατά 10%. 

Η Ευρώπη είναι η μοναδική περιοχή όπου οι συμφωνίες δεν κατέρρευσαν. Η δραστηριότητα ήταν αυξημένη 6,5% στη διάρκεια του τριμήνου, κυρίως χάρη στην φρενήτιδα των συμφωνιών στον χώρο ιδιωτικού κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς, ύψους 58 δισ.ευρώ, της οικογένειας Μπένετον και της επενδυτικής εταιρείας Blackston για την εξαγορά της ιταλικής Atlantia 

Η μεγαλύτερη συμφωνία του δεύτερου τριμηνου ήταν η εξαγορά της VMWare από την Broadcom στις ΗΠΑ στην τιμή των 61 δισ.δολαρίων σε μετρητά και μετοχές. Αναφέρεται επίσης και η προτεινόμενη εξαγορά του Twitter ύψους 44 δισ.δολαρίων από τον Έλον Μασκ και η κίνηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Ινδίας HDFC Bank για την εξαγορά του μεγαλύτερου μετόχου της αντί 40 δισ.δολαρίων με σκοπό να δημιουργήσει έναν χρηματοοικονομικό κολοσσό. 

Ο Μαρκ Κούπερ, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων Solomon Partners, θεωρεί απίθανο να υπάρξει μεγάλος αριθμός μεγάλων συμφωνιών στα επόμενα τρίμηνα. Συνολικά, ο όγκος των διασυνοριακών συναλλαγών μειώθηκε 25,5% στο πρώτο εξάμηνο. Το παραδοσιακό «κύμα» των αμερικανικών επενδύσεων στην Ευρώπη δεν συνέβη φέτος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η προσφορά ύψους 16 δισ.δολαρίων της Philip Morris για την εξαγορά της μικρότερης ανταγωνίστριας σουδικής Match ήταν η μοναδική εξαίρεση διασυνοριακής συμφωνίας στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. 

Η χρηματοδότηση των συμφωνιών έγινε πολύ πιο δαπανηρή για τις επιχειρήσεις, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Ακόμη και αυτές που έχουν ρευστότητα για να κάνουν μία συμφωνία – ή που χρησιμοποιούν μετοχές – βρίσκουν πολύ πιο δύσκολη την επίτευξη μίας συμφωνίας για την τιμή μέσα στο σημερινό ασταθές περιβάλλον των αγορών.  
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος βάζει «φρένο» σε εξαγορές και συγχωνεύσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News