Business & Finance Πέμπτη 23/06/2022, 21:08
ΒUSINESS & FINANCE

Το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος βάζει «φρένο» σε εξαγορές και συγχωνεύσεις

Το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος βάζει «φρένο» σε εξαγορές και συγχωνεύσεις

Η πληθώρα προκλήσεων, από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό έως τα αυξανόμενα επιτόκια και τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει αναγκάσει τις μεγαλύτερες τράπεζες, μεταξύ των οποίων JPMorgan Chase & Co., να περιορίσουν την έκθεσή τους σε χρηματοδοτούμενα δάνεια.

«Σαφώς, πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με πέρυσι, οπότε η φθηνή χρηματοδότηση και η περιορισμένη μεταβλητότητα διευκόλυναν αρκετές συναλλαγές», αναφέρει ο Guillermo Baygual της JPMorgan. 

Παρότι η αξία των συναλλαγών στον χώρο του ιδιωτικού κεφαλαίου στην Ευρώπη έχει αυξηθεί φέτος 9% στα 170 δισ.δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη εξαγορά της ιταλικής εταιρείας υποδομών Atlantia. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς η αξία των συναλλαγών μειώθηκε 69% τον Ιούνιο και αρκετές συναλλαγές έχουν «παγώσει». 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πώληση του τμήματος χημικών της ισπανικής εταιρείας Cepsa και η αντίστοιχη πώληση ύψους 2 δισ.δολαρίων του βρετανικού οπερέιτορ Parkdean Resorts από την καναδική Onex, που έχουν «παγώσει» για λόγους που αφορούν στην χρηματοδότηση, σύμφωνα με πηγές. 

Το ίδιο και τα σχέδια της Ardian να πωλήσει τον ιταλικό πάροχο λογισμικού στον χώρο υγείας Dedalus έναντι 3 δισ.ευρώ αναβλήθηκαν για μετά το καλοκαίρι. 

Συρρίκνωση των δαπανών

Σε φθίνουσα πορεία η αξία των εξαγορών στον χώρο ιδιωτικού κεφαλαίου στην Ευρώπη

Πηγή: Bloomberg

 

Ο κλάδος καταναλωτικών αγαθών, λιανεμπορίου και βαριάς βιομηχανίας είναι μεταξύ αυτών που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την εξασθένηση των αγορών πιστώσεων. 

Ωστόσο, η απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσει συμφωνίες έχει ανοίξει την πόρτα σε εταιρείες από τον χώρο του ιδιωτικού χρέους οι οποίες έχουν συσσωρεύσει περισσότερα από 1 τρισ.δολάρια προκειμένου να κλείσουν το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά. Ωστόσο, αυτοί οι εναλλακτικοί πιστωτές έχουν τα όριά τους και συχνά ζητούν υψηλότερο τίμημα για τα χρήματα που προσφέρουν. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ρεκόρ 31 ετών κατέγραψαν οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

Χρονιά ρεκόρ για τα ιδιωτικά κεφάλαια το 2021

Πάνε για νέο ρεκόρ τα ελληνικά deal εξαγορών και συγχωνεύσεων 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News