Business & Finance Τρίτη 21/06/2022, 21:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δυναμική χρέους στην ευρωπεριφέρεια

Fitch: Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δυναμική χρέους στην ευρωπεριφέρεια

Το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο που δημιουργούν οι μεγάλες διακυμάνσεις στο κόστος δανεισμού, όμως θα επηρεάσει αρνητικά τη δυναμική του χρέους, ειδικά για τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει η Fitch Ratings σε ανάλυση της. 

Παρ΄όλα αυτά, το εργαλείο αυτό αναμένεται να στηρίξει την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών αυτών, αν και οι βασικοί παράγοντες για την αξιολόγηση του οίκου στην πιστοληπτική αξιολόγηση της κάθε χώρας παραμένουν η περαιτέρω πρόοδος στη σταθεροποίηση του χρέους και η μείωση του, σύμφωνα με τη Fitch. 

Το δ.σ. της ΕΚΤ συζήτησε στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου τη διεύρυνση των spreads και των αποδόσεων στις αγορές κρατικού χρέους της ευρωπεριφέρειας. Επιβεβαίωσε δε ότι η ΕΚΤ θα επανεπενδύσεις τα ομόλογα που λήγουν και τα οποία αγόρασε στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ, εφαρμόζοντας ευελιξία, ενώ ταυτόχρονα αποφάσισε να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωσυστήματος να σχεδιάσουν ένα νέο μέσο καταπολέμησης του κατακερματισμού.

Έως κάποιο βαθμό, οι αποκλίσεις στις ομολογιακές αποδόσεις δεν προκαλούν έκπληξη σε μία νομισματική ένωση διαφορετικών κρατών με ανεξάρτητες δημοσιονομικές πολιτικές και αυτό μπορεί να μεταφραστεί, κατά την Fitch, σε διαφορετικές χρηματοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην πραγματική οικονομία, οι οποίες όμως δεν πλήττουν την ικανότητα της ΕΚΤ να ανταποκριθεί στις εντολές της. Ωστόσο, εάν οι αποδόσεις αυξηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό και σε διαφορετικές λήξεις, τόσε ο οίκος θεωρεί ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερβολικές διαφοροποιήσεις. Μία τέτοια αγορά μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη, όπως συνέβη την περίοδο 2011-12, όταν η Ευρωζώνη βίωσε ένα επίπεδο, το οποίο η ΕΚΤ δεν θέλει να επαναληφθεί.

Τα spreads στα ομόλογα της περιφέρειας απέχουν κατά πολύ από τα επίπεδα του 2011-12, ενώ η αύξηση των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων είναι σχετικά συγκρατημένη. Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι η κεντρική τράπεζα θέλει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο του κατακερματισμού εν τη γενέσει του. 

Ωστόσο, η Fitch εκτιμά ότι η επίτευξη συμφωνίας στους κόλπους της ΕΚΤ και ο σχεδιασμός ενός αποτελεσματικού εργαλείου θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. «Πιστεύουμε ότι το νέο πρόγραμμα πιθανώς θα περιλαμβάνει αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ από συγκεκριμένες χώρες για να περιοριστούν οι αποδόσεις. Θεωρητικά, οι απευθείας νομισματικές συναλλαγές (Outright Monetary Transactions – OMT) που δημιουργήθηκαν το 2012 αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό, αλλά αυτό υπόκειται στους όρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κάτι που ενδεχομένως οι χώρες να θέλουν να αποφύγουν», αναφέρει ο οίκος.

Τα τελευταία δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το νέο εργαλείο ενδεχομένως να έχει λιγότερο αυστηρούς όρους. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της συμμόρφωσης με τις τακτικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομίες της Ευρωζώνης, με την ΕΚΤ να «αποστειρώνει» τις αγορές, προκειμένου να μην επηρεάζει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Ο οίκος περιμένει η ΕΚΤ να καταλήξει σε συμβιβασμό μέχρι την επόμενη συνεδρίαση, στις 21 Ιουλίου, καθώς μια αποτυχία να ανακοινώσει το νέο πρόγραμμα θα πυροδοτούσε αρνητικές αντιδράσεις στις αγορές.

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Oxford Economics: Η εκδίκηση της περιφέρειας – Ελλάδα ο κερδισμένος του 2022

Προειδοποίηση IIF: Οι αυξήσεις επιτοκίων απειλούν την περιφέρεια με νέα κρίση

Αγορές: Σε «κλοιό πιέσεων» – Αυτό που όλοι περίμεναν αλλά δεν είπε η ΕΚΤ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News