ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oxford Economics: Η εκδίκηση της περιφέρειας – Ελλάδα ο κερδισμένος του 2022

Oxford Economics: Η εκδίκηση της περιφέρειας – Ελλάδα ο κερδισμένος του 2022

Η Ελλάδα θα είναι ο  κερδισμένος του 2022 στην Ευρωζώνη, καθώς οι οικονομίες του Νότου θα υπερ-αποδώσουν φέτος, προβλέπει η Oxford Economics. Πρόκειται  για μία σημαντική τάση, ειδικά την ώρα που οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων της περιφέρειας, τονίζουν οι αναλυτές του οίκου.

Η ώθηση από την ανάκαμψη του τουρισμού και οι προοπτικές σημαντικής αύξησης των κρατικών επενδύσεων λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης θα αντισταθμίσουν τη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών βραχυπρόθεσμα, εκτιμά η Oxford Economics. Ωστόσο, βλέπει ρίσκα για το 2023, όταν οι ευνοϊκοί παράγοντες που επιδρούν φέτος στην περιφέρεια θα έχουν εξαντληθεί και οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν να φαίνονται στην πραγματική οικονομία.

Oxford Economics: Η εκδίκηση της περιφέρειας – Ελλάδα ο κερδισμένος του 2022-1

H Oxford Economics στηρίζει την αισιοδοξία της για την περιφέρεια στην προσδοκία για ισχυρή ανάκαμψη στον τουριστικό τομέα, σε συνδυασμό με την απόκλιση μεταξύ των υπηρεσιών (που προβλέπονται ανθεκτικές) και του βιομηχανικού τομέα (που θα είναι ασθενέστερος).

Oxford Economics: Η εκδίκηση της περιφέρειας – Ελλάδα ο κερδισμένος του 2022-2

Μάλιστα, τονίζει ότι οι ισχυρές επιδόσεις του Νότου δεν οφείλονται στην ανάκαμψη από την πανδημία, καθώς η Ισπανία είναι η μόνη χώρα που εξακολουθεί να μην έχει καλύψει το χαμένο έδαφος του κορωνοϊού.

Oxford Economics: Η εκδίκηση της περιφέρειας – Ελλάδα ο κερδισμένος του 2022-3

Η επιστροφή της «κοινωνικής» κατανάλωσης μετά από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων συνεισφέρει στην ανάκαμψη, όμως η Oxford Economics επισημαίνει ότι δεν ισχύουν τα ίδια για όλες τις χώρες του Νότου. Η Ιταλία, παρά τον μεγάλο τουριστικό της τομέα, δεν έχει τόσο θετικές προοπτικές, καθώς η χώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανική οικονομία της Ευρώπης και ως εκ τούτου θα επηρεαστεί περισσότερο από το δυσμενές κλίμα στον κλάδο.

Βασικός παράγοντας πίσω από τις αποκλίσεις στις οικονομικές επιδόσεις του Νότου είναι η προοπτική μεγάλης αύξησης των κρατικών επενδύσεων φέτος, λόγω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαβάστε επίσης: 

Οι νέες προβλέψεις των UniCredit, BofA, DZ Bank για το ελληνικό ΑΕΠ: Υψηλότερα το 2022, χαμηλότερα το 2023

Γιατί αναβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος R&I – Τι σημαίνει

Allianz στο MR: Ασκήσεις ισορροπίας στην Ευρωζώνη – Οι προοπτικές της Ελλάδας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News