BUSINESS & FINANCE

Barclays: Ο κίνδυνος νέας κρίσης χρέους, τι δεν έκανε και τι πρέπει να κάνει η ΕΚΤ

Barclays: Ο κίνδυνος νέας κρίσης χρέους, τι δεν έκανε και τι πρέπει να κάνει η ΕΚΤ

Ο κίνδυνος μιας νέας ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχει αυξηθεί, εκτιμούν οι αναλυτές της Barclays, καθώς προειδοποιούν ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του νέου εργαλείου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά του κατακερματισμού της Ευρωζώνης θα είναι μια δύσκολη υπόθεση, λόγω των διαφωνιών μέσα στο δ.σ. αλλά και των νομικών εμποδίων. Ο οίκος χαρακτηρίζει τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ απογοητευτικές, καθώς όπως εξηγεί, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έκανε χρήση των λύσεων που είχε στα χέρια της για να αντιμετωπίσει το sell off στα ομόλογα. Η φραστική παρέμβαση από μόνη της δεν είναι αρκετή για να περιορίσει την αύξηση των αποδόσεων και οι επανεπενδύσεις του PEPP, που αναδεικνύονται στην πρώτη γραμμή άμυνας, δεν αποκλείουν το «cliff-edge» στα ομόλογα, τονίζουν οι αναλυτές.

Η Barclays επισημαίνει ότι η ΕΚΤ αποφάσισε χθες να μην παρέμβει στις αγορές, παρότι είχε στα χέρια της αρκετές επιλογές τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει:

–          Να αλλάξει την σειρά ανάμεσα στις αυξήσεις επιτοκίων και το τέλος των αγορών ομολόγων.

–          Να καθυστερήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων ώσπου να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση.

–          Να αυξήσει τα επιτόκια μόνο με σταδιακό τρόπο.

Το PEPP 

Σε αυτό το περιβάλλον, οι επανεπενδύσεις του PEPP είναι η πρώτη γραμμή άμυνας, όμως αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αγοράσουν ομόλογα άλλων κυβερνήσεων (κάτι που θα είναι αμφιλεγόμενο). Εάν κάθε κεντρική τράπεζα χρησιμοποιήσει την ευελιξία που της δίνεται για να στηρίξει τα δικά της ομόλογα, τότε η χρησιμότητα του μέτρου τίθεται υπό αμφισβήτηση. Και επιπλέον, υπάρχει στο μέλλον ο κίνδυνος του «cliff-edge» (δηλαδή της απότομης μείωσης στις αγορές ομολόγων) όταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα είναι δυνατές οι επανεπενδύσεις, τονίζει η Barclays.

Ο νέος μηχανισμός

Η ΕΚΤ πρέπει να λειτουργήσει ως δανειστής έσχατης ανάγκης για να αποτρέψει μια νέα κρίση, αλλά η συμφωνία για τον νέο μηχανισμό κατά του κατακερματισμού δεν θα είναι εύκολη, προειδοποιεί η Barclays. Τα προβλήματα είναι:

–          Νομικά (με βάση τη Συνθήκη,  οι αγορές περιουσιακών στοιχείων πρέπει να γίνουν με αναλογικό τρόπο και με στόχο την εκπλήρωση της εντολής σταθερότητας των τιμών, ενώ η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να κατέχει δεσπόζουσα θέση σε μια συγκεκριμένη αγορά ομολόγων).

–          Πολιτικά και λειτουργικά (ο καθορισμός του επιπέδου των αποδόσεων στο οποίο θα ενεργοποιηθεί το εργαλείο είναι μια δύσκολη υπόθεση, καθώς κάθε μέλος της ΕΚΤ θα έχει διαφορετική άποψη).

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πιθανό να καθυστερήσει τη χρήση του εργαλείου και να ανοίξει την πόρτα ώστε οι αγορές να δοκιμάσουν την κεντρική τράπεζα, προκειμένου να ανακαλύψουν τα επίπεδα αποδόσεων και των spreads που δεν συνάδουν με τα οικονομικά και δημοσιονομικά θεμελιώδη μεγέθη των χωρών», εξηγούν οι αναλυτές.

Πώς θα αποτραπεί μια νέα κρίση

Για να αποτρέψει μια νέα κρίση, η Barclays εξηγεί ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα ενεργοποιήσει περισσότερες αγορές τίτλων, αλλά με την πρακτική του sterilization (πουλώντας, δηλαδή, άλλα assets από το χαρτοφυλάκιό της), ενώ παράλληλα θα αυξάνει τα επιτόκια ή εάν θα κάνει πιο σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων από αυτές που περιμένει η αγορά.

Οι δικές τους προβλέψεις θέλουν την ΕΚΤ να καταφέρνει να αυξήσει τα επιτόκια μόνο κατά 50 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί.  

Οι κυβερνήσεις έχουν τη λύση

Μια μακροπρόθεσμη λύση βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων, τονίζει η Barclays: Τα μέσα που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κατακερματισμού της αγοράς είναι προσωρινά από τη φύση τους και έχουν σαν βραχυπρόθεσμο στόχο τη σταθεροποίηση των αγορών και την αποκατάσταση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, οι αναλυτές εξηγούν ότι η πραγματική αιτία του προβλήματος βρίσκεται στις πολύ χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης και στην ημιτελή φύση της νομισματικής ένωσης. 

«Θα είναι δύσκολο για τους αρχηγούς των κρατών να αγνοήσουν αυτό το πρόβλημα όταν συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για την τακτική σύνοδο κορυφής της ΕΕ», τονίζουν οι αναλυτές και εκφράζουν την εκτίμηση ότι θα αυξηθεί η πίεση στην ΕΕ να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση και να δημιουργήσει ένα κοινό δημοσιονομικό εργαλείο για τη σταθεροποίηση των οικονομιών.

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Η ΕΚΤ αγόρασε χρόνο, δεν έλυσε το πρόβλημα

Berenberg Bank: Ο πανικός στην περιφέρεια, η εποικοδομητική ασάφεια της ΕΚΤ και η κρίση 2.0

Προειδοποίηση IIF: Οι αυξήσεις επιτοκίων απειλούν την περιφέρεια με νέα κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News