Business & Finance Πέμπτη 9/06/2022, 20:12
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Σε «κλοιό πιέσεων» – Αυτό που όλοι περίμεναν αλλά δεν είπε η ΕΚΤ

Αγορές: Σε «κλοιό πιέσεων» – Αυτό που όλοι περίμεναν αλλά δεν είπε η ΕΚΤ

«Γεύση απογοήτευσης» άφησε στους επενδυτές της αγοράς κρατικών ομολόγων του ευρώ το ανακοινωθέν της ΕΚΤ, καθώς δεσμεύθηκε να αρχίσει τις επιτοκιακές της αυξήσεις τον Ιούλιο, χωρίς να θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για «δίχτυ ασφαλείας» στον Ευρωπαϊκό Νότο, ικανό να συγκρατήσει μία ανεξέλεγκτη άνοδο του κόστους δανεισμού. 

Μία πρώτη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι πήρε η αγορά στη σημερινή συνεδρίαση, με τις αποδόσεις να εκτοξεύονται στα ύψη, ειδικά της ευρωπεριφέρειας. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τελικά η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θα αποφύγει αυτό που φοβόταν περισσότερο, τις διασπαστικές τάσεις, γεγονός που αποτυπώθηκε στη σημερινή μεγάλη διεύρυνση των spreads μεταξύ «πυρήνα» και ευρωπεριφέρειας. 

Τις απώλειες καθοδήγησαν τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση στη 10ετία να κάνει άλμα 20 μονάδων βάσης και να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, στο 3,715%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Απρίλιο, με το spread έναντι των γερμανικών μία ανάσα από τις 230 μονάδες βάσης.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς έφθασε έως το 4,15%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2020, με το spread στις 266 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού ξέφυγε έως το 2,75%.

Κατά 10 έως 16 μονάδες βάσης αυξήθηκαν οι αποδόσεις και στην υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια, με το κόστος δανεισμού στην ισπανική 10ετία να εκτοξεύεται στο 2,64%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο «πυρήνας», όπου η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014, στο 1,47% από το 1,37% που βρισκόταν πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. 

Πηγές από τη σημερινή συνεδρίαση ανέφεραν ότι οι διαμορφωτές πολιτικής δεν πιστεύουν ότι οι σημερινές συνθήκες δείχνουν «αποσπασματικές τάσεις» στις χρηματοοικονομικές αγορές της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να μην γίνει καμία συζήτηση σχετικά με την ανακοίνωση νέου προγράμματος στήριξης μέσω αγορών ομολόγων. Μία πηγή αποκάλυψε ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος ως προς το θέμα αυτό από τον Απρίλιο, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις μπορεί να επανέλθουν το Σεπτέμβριο. 

«Θα μπορούσε να πει ότι κάτι ετοιμάζεται. Αυτό θα ήταν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα», ανέφερε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, αναλυτής της ING, αναφερόμενος στην Λαγκάρντ και στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση, προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν τα μέγιστα αναφορικά με τη διεύρυνση των spreads μεταξύ «πυρήνα» και ευρωπεριφέρειας, φέρνοντας στο προσκήνιο μνήμες από την κρίση χρέους πριν από μία περίπου δεκαετία. 

Η Άννα Στουπνίτσκα, οικονομολόγος της Fidelity International, προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα δυσκολευθεί να αυξήσει τα επιτόκια και να τα επαναφέρει σε θετικό έδαφος γρήγορα, εκτιμώντας ότι το μονοπάτι σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα είναι λιγότερο απότομο και πιο σύντομα απ΄ό,τι έχει προεξοφλήσει αυτή τη στιγμή η αγορά». Και αυτό, όπως εξηγεί, εν μέρει εξαιτίας των κινδύνων για τις ασθενέστερες χώρες του ευρώ, ειδικά για Ιταλία και Ελλάδα, από μία απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού.

Πώς αντέδρασαν οι μετοχές

Ανησυχίες επικράτησαν και στην ευρωπαϊκή αγορά μετοχών, που έκλεισε σε χαμηλό δύο εβδομάδων, από τη στιγμή που η ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να προχωρήσει σε μεγαλύτερη επιτοκιακή αύξηση το Σεπτέμβριο και υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης το τρέχον έτος. 

Ο δείκτης STOXX για τις μετοχές της Ευρωζώνη, ο οποίος κάλυψε τις αρχικές του απώλειες αμέσως μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, άλλαξε ξαφνικά κατεύθυνση και βούλιαξε 1,6%. Όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης σημείωσαν απώλειες 1% και άνω, με το δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να κλείνει με πτώση 1,9%. 

«Αυτό που τάραξε την αγορά είναι η προοπτική μίας επιτοκιακής αύξησης 50 μονάδων βάσης το Σεπτέμβριο, ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού έως τότε», ανέφερε ο Μπας Βαν Γκέφεν, στρατηγικός αναλυτής της Radobank. 

Aκόμη και οι τράπεζες, που ουσιαστικά ωφελούνται από τα υψηλότερα επιτόκια, «είδαν» τις μετοχές τους να υποχωρούν 1,2%. 

Πτώση και του ευρώ έναντι του δολαρίου 

Στην αγορά ξένου συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου γύρισε σε θετικό έδαφος αντιστρέφοντας τις αρχικές του απώλειες, καθώς το ευρώ έχασε τα αρχικά κέρδη του. Αναλυτές απέδωσαν την πτώση του ευρώ στην απουσία λεπτομερειών σχετικά με ένα σχέδιο που θα μπορούσε να αποτρέψει τις μεγάλες αποκλίσεις στα spreads και στις αποδόσεις μεταξύ ευρωπεριφέρειας και «πυρήνα». «Η αγορά αντέδρασε απέναντι στη σιωπή που ήταν εκκωφαντική. Γιατί η ΕΚΤ δεν έκανε τίποτε για να αποτρέψει τις έντονες αποκλίσεις στις αγορές;», διερωτάται ο Χιου Ρόμπερτς, αναλυτής της Quant Insight. 

O δείκτης του δολαρίου ενισχύθηκε 0,39% στις 102,96 μονάδες, ενώ το ευρώ υποχωρεί 0,55% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,0655. 

Τι είπε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ για την Λαγκάρντ

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πρετ, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι το μήνυμα της Λαγκάρντ στερείται σαφήνειας. «Πραγματικά με ενοχλεί το γεγονός ότι η Λαγκάρντ απέκλινε από αυτά που είχε αναφέρει πριν από λίγες εβδομάδες», σημείωσε, αναφερόμενος στις δηλώσεις της στις 23 Μαίου. Τότε είχε δεσμευθεί σε ένα λιγότερο επιθετικό δρόμο επιτοκιακών αυξήσεων από αυτόν που άφησε να εννοηθεί στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ μάλιστα είπε ότι δεν υπήρχε υπερβολική ζήτηση στην Ευρωζώνη. Η τελευταία κίνηση της ΕΚΤ έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη θέση, ανέφερε.  

«Εάν χρησιμοποιείς τα επιτόκια για να περιορίσεις τη ζήτηση, πιστεύω ότι δεν δίνεις σαφές μήνυμα στην αγορά τι ακριβώς προσπαθείς να επιτύχεις με τις επιτοκιακές αυξήσεις που ετοιμάζεσαι να κάνεις και τι είδους υπερβολική ζήτηση καλείσαι να αντιμετωπίσεις», υπογράμμισε ο Πρετ, που συνταξιοδοτήθηκε από την ΕΚΤ το 2019. «Εάν θέλεις να είσαι γεράκι, πρέπει να έχεις μία συνέπεια και να λες αυτό που θέλεις να επιτύχεις». 

 

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων 0,25% τον Ιούλιο – Παράθυρο για αύξηση 0,50% τον Σεπτέμβριο

Fitch: Πόσο θα πιεστούν τα ελληνικά νοικοκυριά από την αύξηση των επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News