Business & Finance Παρασκευή 3/06/2022, 22:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρέιζερ (Citi): Πιο πιθανή μία ύφεση στην Ευρώπη παρά στις ΗΠΑ

Φρέιζερ (Citi): Πιο πιθανή μία ύφεση στην Ευρώπη παρά στις ΗΠΑ

Πιο πιθανή βλέπει την ύφεση στην Ευρώπη απ΄ό,τι στις ΗΠΑ η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ, ενώνοντας την φωνή της με αυτή άλλων διεθυνόντων συμβούλων κορυφαίων τραπεζών που απηύθυναν προειδοποίηση για την ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Φρέιζερ, επικεφαλής της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται τώρα «στα τρία Rs», όπως χαρακτηριστικά είπε, αναφερόμενη στα επιτόκια (rates), στην Ρωσία (Russia) και στην ύφεση (recession). 

Ωστόσο, η Φρέιζερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι στην Ευρώπη «το υψηλό ενεργειακό κόστος έχει αντίκτυπο σε αρκετές επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας που δεν είναι καν ανταγωνιστικές αυτές τη στιγμή».
 
«Εξαιτίας του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, ορισμένες επιχειρήσεις κλείνουν δραστηριότητες. Επομένως, η Ευρώπη είναι πιο πιθανόν να διολισθήσει σε ύφεση σε σύγκριση με τις ΗΠΑ», ανέφερε η Φρέιζερ. Στις ΗΠΑ, όπως είπε, το πρόβλημα είναι περισσότερο τα επιτόκια παρά η ύφεση. 

Την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της JPMorgan & Chase Co. Τζέιμι Ντάιμον έκανε λόγο για οικονομικό «τυφώνα» που έρχεται να απειλήσει τις ΗΠΑ, ενώ ο πρόεδρος της Goldman Sachs, Τζον Γουόλντρον, είπε ότι η σημερινή οικονομική αναστάτωση είναι από τις χειρότερες που έχει βιώσει έως σήμερα. Σε όλα αυτά, ήρθαν να προστεθούν και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla, Έλον Μασκ, που είπε ότι έχει ένα «υπερβολικά άσχημο προαίσθημα» για την οικονομία και χρειάζεται να περικόψει ένα 10% του εργατικού δυναμικού στην αυτοκινητοβιομηχανία του.

«Φαίνεται ότι η ΕΚΤ έχει μείνει πίσω αρκετούς μήνες από την Φέντεραλ Ριζέρβ όσον αφορά στη μάχη κατά του πληθωρισμού και χωρίς να έχει την ίδια ευελιξία που έχουν οι ΗΠΑ», είπε η Φρέιζερ.  

Επιπλέον, η Φρέιζερ αναμένει ότι η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά θα εισέλθει σε μία περίοδο μικρότερης μεταβλητότητας, ενώ προβλέπει ότι η κινεζική κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε νέο γύρο δημοσιονομικών μέτρων στήριξης τους επόμενους μήνες. Αναφερόμενη στην Κίνα, η διευθύνουσα σύμβουλος της Citi, είπε ότι «δεν θα την εξέπληττε εάν έβλεπε και άλλα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τζέιν Φρέιζερ (Citigroup): Η Ευρώπη οδεύει προς ύφεση

Ο trader της Citigroup που γκρέμισε χθες τα χρηματιστήρια

Citigroup: Μειωμένα κατά 46% τα κέρδη του πρώτου τριμήνου

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News