Business & Finance Τρίτη 3/05/2022, 08:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο trader της Citigroup που γκρέμισε χθες τα χρηματιστήρια

Ο trader της Citigroup που γκρέμισε χθες τα χρηματιστήρια

Ένας trader της Citigroup έκανε λάθος, προκαλώντας «flash crash», δηλαδή απότομη βουτιά, στα χρηματιστήρια της Ευρώπης χθες, παραδέχθηκε η τράπεζα. 

Οι συναλλαγές διακόπηκαν προσωρινά σε αρκετές αγορές, αφότου οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν απότομη πτώση λίγο πριν τις 8 το πρωί (GMT). 

Οι μετοχές στα χρηματιστήρια των σκανδιναβικών χωρών δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, ενώ και άλλοι ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν επίσης μεγάλη πτώση για σύντομο χρονικό διάστημα. 

«Σήμερα το πρωί, ένας από τους traders μας έκανε λάθος κατά την εγγραφή μίας συναλλαγής. Μέσα σε λεπτά, εντοπίσαμε το λάθος και το διορθώσαμε», ανέφερε η Citigroup αργά τη Δευτέρα. 

Η απότομη πτώση ήρθε εν μέσω μίας ημέρας με χαμηλούς συναλλακτικούς τζίρους, λόγω της αργίας σε πολλά μέρη του κόσμου. 

Ο δείκτης Stockholm OMX 30 της Σουηδίας έφτασε να χάνει έως και 8%, πριν να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών και να κλείσει στο -1,87%. 

Ο trader της Citigroup που γκρέμισε χθες τα χρηματιστήρια-1

Τα «flash crashes» μπορούν να προκληθούν από ανθρώπινο λάθος, τα επόμενα «fat finger trades», όπου κάποιος πληκτρολογεί λανθασμένα τις λεπτομέρειες της συναλλαγής. 

Τον Αύγουστο του 2012, ένα πρόβλημα στο computer trading στην Knight Capital προκάλεσε μεγάλη χρηματιστηριακή αναταραχή, η οποία κόστισε στην εταιρεία περίπου 440 εκατ. δολάρια. 

Ένα flash crash στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης τον Οκτώβριο του 2013 οδήγησε μερικές μετοχές να χάσουν έως και το 87% της αξίας τους. 

Το 2020, ο trader Navinder Sarao καταδικάστηκε σε έναν χρόνο κατ΄ οίκον περιορισμό γιατί 10 χρόνια νωρίτερα, είχε συμβάλει σε ένα flash crash που έφερε, πρόσκαιρα, απώλειες  1 τρισ. δολαρίων στη Wall Street. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών για το lockdown στην Κίνα

Γουόρεν Μπάφετ: Γιατί λέει ότι τα χρηματιστήρια έχουν γίνει «καζίνο»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News