Business & Finance Κυριακή 8/05/2022, 20:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Νέα δέσμη μέτρων κατά της Ρωσίας – Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι

ΗΠΑ: Νέα δέσμη μέτρων κατά της Ρωσίας – Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι

Νέα δέσμη μέτρων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, σε μια ημέρα κατά την οποία υπήρξε συνάντηση της G7 με τον ηγέτη της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (με κοινό ανακοινωθέν δεσμεύθηκε για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου), αλλά και νέα συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μέτρα κατά τριών ρωσικών τηλεοπτικών σταθμών, απαγόρευσε στους Αμερικανούς να παρέχουν λογιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε Ρώσους και επέβαλε κυρώσεις σε στελέχη της Gazprombank.

Για πρώτη φορά, επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 27 στελέχη της Gazprombank. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνηση διευκρίνισε πάντως ότι οι ΗΠΑ «δεν παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία» της τράπεζας, ούτε απαγορεύουν τις συναλλαγές μαζί της. Στη λίστα των κυρώσεων προστέθηκαν οκτώ στελέχη της Sberbank, η Moscow Industrial Bank και δέκα θυγατρικές της, η αμυντική βιομηχανία Promtekhnologiya, επτά ναυτιλιακές και μία εταιρεία ρυμουλκών. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών θα αναστείλει τις άδειες εξαγωγής ειδικού πυρηνικού υλικού στη Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον επιβάλλει επίσης κυρώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια Pervy Kanal, Rossiya-1 και NTV. Θα απαγορευτεί σε κάθε αμερικανική εταιρεία να τα χρηματοδοτεί μέσω διαφημίσεων ή να τους πουλάει εξοπλισμό.

«Καμία αμερικανική εταιρεία δεν πρέπει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της ρωσικής προπαγάνδας» ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι τα μέσα αυτά ελέγχονται, ευθέως ή εμμέσως, από το Κρεμλίνο.

Απαγορεύεται επίσης στις αμερικανικές εταιρείες να παρέχουν λογιστικές, διοικητικές, συμβουλευτικές ή άλλες υπηρεσίες, όπως μάρκετινγκ ή κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιείται ώστε να λειτουργούν πολυεθνικές εταιρείες αλλά που θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις ή να αποκρύβουν παράνομα αποκτηθείσες περιουσίες.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι μολονότι οι Ευρωπαίοι είναι εκείνοι που έχουν στενότερους βιομηχανικούς δεσμούς με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία κυριαρχούν στον τομέα των υπηρεσιών, κυρίως μέσω των «Big Four», των τεσσάρων κολοσσών στον τομέα της λογιστικής και της παροχής συμβουλών: Deloitte, EY, KPMG και PwC. Επιτρέπεται ωστόσο η παροχή νομικών υπηρεσιών.

Έγινε επίσης γνωστό ότι θα επιβληθούν ταξιδιωτικές κυρώσεις σε 2.600 Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες.

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν επίσης την εξαγωγή μιας σειράς αμερικανικών προϊόντων, από μπουλντόζες και συστήματα εξαερισμού μέχρι λέβητες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Βιντεοδιάσκεψη Μπάιντεν με τους ηγέτες των G7 και Ουκρανίας

Reuters: Νέο πακέτο όπλων 100 εκατ. δολ. για την Ουκρανία αναμένεται να υπογράψει ο Μπάιντεν

Στήριξη 33 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία προς έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News