Business & Finance Πέμπτη 2/06/2022, 08:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα παιχνίδια με τη ρωσική χρεοκοπία: Τζακ ποτ στα CDS

Τα παιχνίδια με τη ρωσική χρεοκοπία: Τζακ ποτ στα CDS

Σε παραβίαση των όρων των ομολόγων της βρέθηκε η Ρωσία, αφότου έχασε μία πληρωμή ύψους 1,9 εκατ. δολαρίων, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί η πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι της χρεοκοπίας (CDS), ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Η Credit Derivatives Determinations Committee έκρινε ότι υπήρξε γεγονός αποτυχίας πληρωμής στα CDS, γιατί η Ρωσία δεν συμπεριέλαβε πρόσθετους τόκους σε μία καθυστερημένη πληρωμή ομολόγου που έκανε στις αρχές του περασμένου μήνα. 

Η πληρωμή των CDS δίνει μεγάλα κέρδη για όσους μπήκαν σε ένα δημοφιλές trade που πρότειναν οι επενδυτικές τράπεζες στις εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο του λεγόμενου basis trade, οι επενδυτές αγόρασαν τόσο ρωσικά ομόλογα όσο και CDS (σε κανονικές συνθήκες, αυτό το trade δεν βγάζει κέρδη, αφού η μία θέση «εξουδετερώνει» την άλλη, όμως στην περίπτωση της Ρωσίας, τα CDS αυξήθηκαν γρηγορότερα από ό,τι έπεσαν τα ομόλογα). 

Τα εν λόγω ομόλογα έχουν ωριμάσει ήδη, άρα ουσιαστικά οι επενδυτές πληρώνονται δύο φορές – πρώτα για τα ίδια τα ομόλογα και μετά για την ασφάλιση κινδύνου, εξηγεί το Bloomberg. 

Παρότι το ύψος των τόκων που δεν καταβλήθηκαν είναι μικρό, εντούτοις αυτό πυροδοτεί την πληρωμή όλων των ρωσικών  CDS, με το τελικό ποσό να ορίζεται σε δημοπρασία.  

Αντίθετα, για να θεωρηθεί η Ρωσία σε ένα καθολικό default απαιτείται αδυναμία πληρωμής τουλάχιστον 75 εκατ. δολαρίων, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή. 

Το κόστος ασφάλισης έναντι μιας ρωσικής χρεοκοπίας έχει εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να εξυπηρετεί τα ομόλογά της εν μέσω των τεχνικών δυσκολιών που δημιουργούν οι κυρώσεις της Δύσης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ρωσία: Σχέδια για μοντέλο φυσικού αερίου και στις πληρωμές ομολόγων

Γιατί η MSCI λέει ότι οι ρωσικές μετοχές είναι άχρηστες

Πώς η Ρωσία έκανε το ρούβλι παγκόσμιο πρωταθλητή 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News