Business & Finance Τετάρτη 25/05/2022, 14:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Θα εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της σε ρούβλια

Ρωσία: Θα εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της σε ρούβλια

Η Ρωσία θα εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της σε ρούβλια, τα οποία θα μπορούν στη συνέχεια να μετατρέπονται στο αρχικό νόμισμα των ομολόγων σε μεταγενέστερη ημερομηνία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Απαντώντας στην απόφαση των ΗΠΑ να μην επεκτείνουν το ειδικό waiver που επέτρεπε στη Ρωσία να εξυπηρετεί το χρέος της σε ξένο νόμισμα, το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι αυτή η κίνηση θα πλήξει τους ξένους επενδυτές πρώτα, όπως αναφέρει το Reuters.

Όπως έγραψε νωρίτερα το moneyreview.gr, η Ρωσία ήρθε πιο κοντά στη χρεοκοπία, αφότου το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ άφησε το ειδικό waiver από τις κυρώσεις που είχε δώσει προς όφελος των Αμερικανών επενδυτών, να λήξει.

Από τις 12:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Νέας Υόρκης, οι αμερικανικές τράπεζες και τα φυσικά πρόσωπα απαγορεύεται να δέχονται πληρωμές ομολόγων από τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε παράταση στην ειδική άδεια (waiver)   που επέτρεπε έως τώρα να γίνονται οι σχετικές πληρωμές.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι είναι «μια λογική πιθανότητα» ότι η σχετική άδεια θα έληγε, εξηγώντας ότι εξ αρχής, επρόκειτο για ένα προσωρινό μέτρο.

Όπως φαίνεται, οι ΗΠΑ θεώρησαν ότι τις συμφέρει περισσότερο να αφήσουν τη Ρωσία να χρεοκοπήσει παρά να της επιτρέψουν να συνεχίσει να μειώνει τα κρατικά αποθεματικά της, προς όφελος των Αμερικανών επενδυτών.

Βέβαια, ακόμα και τώρα είναι αβέβαιο εάν η Ρωσία θα βρεθεί σε default. Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι επενδυτές εκτός των ΗΠΑ θα μπορούν να πληρωθούν. Και καθώς οι περισσότεροι κάτοχοι των ρωσικών ομολόγων είναι Ευρωπαίοι και όχι Αμερικανοί, ίσως να μην συμπληρώνεται επαρκές ποσοστό ομολογιούχων που δεν έχουν πληρωθεί για να κηρυχθεί η Ρωσία σε default. Το ελάχιστο όριο είναι συνήθως το 25% των ομολόγων σε κυκλοφορία.

Η Ρωσία καλείται να κάνει πληρωμές 100 εκατ. δολαρίων σε ξένο χρέος την Παρασκευή. Καθώς περίμενε την λήξη του waiver, είχε αρχίσει τις μεταφορές των χρημάτων από την προηγούμενη εβδομάδα, για να προλάβει τους περιορισμούς. Έτσι, εάν αποφύγει ένα default τώρα, το θρίλερ θα μεταφερθεί στην επόμενη πληρωμή.

Η Μόσχα πρέπει να πληρώσει 1 δισ. δολάρια σε κουπόνια έως τα τέλη του 2022. Και παρότι έχει άφθονη ρευστότητα (με τη βοήθεια των ακριβών εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου), το τεχνικό κομμάτι των πληρωμών γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να κάνει μια πληρωμή, έχει περίοδο χάριτος έως και 30 ημερών για να βρει μια λύση.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ρωσία: Ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία τη σπρώχνουν οι ΗΠΑ

Σε υψηλό πενταετίας το ρούβλι: Ο ρόλος των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας

Ρωσία: Πλήρωσε τους τόκους σε δύο ευρωομόλογα – Λήγει η προθεσμία από τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News