Business & Finance Δευτέρα 30/05/2022, 10:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Σχέδια για μοντέλο φυσικού αερίου και στις πληρωμές ομολόγων 

Ρωσία: Σχέδια για μοντέλο φυσικού αερίου και στις πληρωμές ομολόγων 

Σχέδια καταρτίζει η Ρωσία προκειμένου να ακολουθήσει ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό για τις πληρωμές που δέχεται για τις προμήθειές της φυσικού αερίου. Τα σχέδια αυτά αφορούν την καταβολή από πλευράς Ρωσίας των πληρωμών για τα Ευρωομόλογά της, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να βρει μια εναλλακτική μέθοδο πληρωμής η οποία θα παραβλέπει τις χρηματοπιστωτικές δομές της Δύσης.

Τάδε έφη σήμερα η Μόσχα διά στόματος του υπουργού Οικονομικών της Ρωσίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης, Vedomosti.

Σύμφωνα με τον Αντόν Σιλουάνοφ, οι ξένοι επενδυτές θα μπορούσαν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι σε ρωσικές τράπεζες ή άλλα ισχυρά νομίσματα και να δέχονται πληρωμές με αυτά. Το ίδιο σύστημα έχει υιοθετήσει το Κρεμλίνο, προκειμένου όμως να δέχεται πληρωμές από τους ξένους αγοραστές για τις προμήθειες φυσικού αερίου. 

«Έτσι γίνεται και με τις πληρωμές για το αέριο: δεχόμαστε ξένα νομίσματα τα οποία στη συνέχεια τα μετατρέπουμε σε ρούβλια, εκ μέρους του αγοραστή. Ο μηχανισμός διακανονισμού για τα Ευρωομόλογα, θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός. 

Την περασμένη Παρασκευή, ο ίδιος είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο, Russia-24, ότι η Ρωσία θα ετοιμάσει αυτό το σύστημα το οποίο θα της επιτρέψει να έρθει σε διακανονισμό με τους ομολογιούχους πριν από την επόμενη πληρωμή που είναι προγραμματισμένη στις 23 και 24 Ιουνίου, ενώ δεν χρειάζεται να έχει την έγκριση του Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ.

Έτσι η Ρωσία θα δύναται να καταβάλει πληρωμές για τα Ευρωομόλογα σε ρούβλι και στη συνέχεια οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να μετατραπούν σε άλλο νόμισμα. Όπως επισήμανε ο Σιλουάνοφ, για τα Ευρωομόλογα σε ευρώ οι πληρωμές θα εξακολουθήσουν να γίνονται με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επιβάλλει απαγόρευση στις πληρωμές με αυτό. 

Υπενθυμίζεται, ότι από την περασμένη Τετάρτη, στις αμερικανικές τράπεζες και στους ιδιώτες δεν επιτρέπεται να δέχονται πληρωμές για τα ρωσικά ομόλογα σε δολάρια. 

«Στα χαρτιά ο μηχανισμός αυτός δείχνει να δουλεύει, όμως υπάρχουν τεχνικά ζητήματα. Το κύριο εξ αυτών είναι πότε η Ρωσία θα βάλει τέλος στον πόλεμο και αν δεν το κάνει για πόσο θα δύναται να αποφύγει την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος», υπογραμμίζει ο Καρλ Ουόνγκ, επικεφαλής για το σταθερό εισόδημα στην Avenue Asset Management, στο Χονγκ Κονγκ. 

Να σημειωθεί επίσης ότι μέχρι την περασμένη Παρασκευή οι πληρωμές των συνολικά 100 εκατ. ευρώ σε ομολογιόχους δεν είχαν φθάσει, κάτι που αυτόματα ενεργοποίησε την περίοδο χάριτος διάρκειας τριάντα ημερών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Θα εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της σε ρούβλια

Ρωσία: Ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία τη σπρώχνουν οι ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News