Business & Finance Τρίτη 5/04/2022, 14:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

VTB στη σκιά του default: Αποπλήρωσε κουπόνια ομολόγων με ρούβλια

VTB στη σκιά του default: Αποπλήρωσε κουπόνια ομολόγων με ρούβλια

Κουπόνια ομολόγων που είχαν εκδοθεί σε δολάρια και ευρώ αποπλήρωσε η ρωσική τράπεζα VTB, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των κυρώσεων της Δύσης. Η αποπληρωμή πραγματοποιήθηκε σε ρούβλια, όπως ανακοίνωσε το εθνικό σύστημα εκκαθάρισης (NSD) της Ρωσίας.

Ειδικότερα, όπως έδειξε η σχετική καταχώρηση στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας πραγματοποίησε πληρωμές κουπονιών σε ρούβλια για δύο ομόλογά της σε ξένο νόμισμα.

Συγκεκριμένα, χθες η VTB κατέβαλε συνολικά 255,7 εκατομμύρια ρούβλια (3,1 εκατ. δολάρια) για πληρωμές κουπονιών δύο ομολόγων της σε ευρώ και 312,3 εκατ. ρούβλια (3,7 εκατ. δολάρια) για ομόλογό της σε δολάρια που εκδόθηκε πέρυσι.

Νωρίτερα σήμερα, άλλωστε, η ρωσική εταιρεία διαμαντιών Alrosa ενημέρωσε ότι ζήτησε ειδική άδεια από την αρχή που διαχειρίζεται την επιβολή κυρώσεων τστη Βρετανία που θα της επιτρέψει να πραγματοποιήσει πληρωμές κουπονιών για ομόλογό της ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι υπό τις δεδομένες συνθήκες είναι εξαιρετικά υψηλός και ο κίνδυνος κρατικής χρεοκοπίας για τη Ρωσία, καθώς η χώρα έχει πλέον περιορισμένη πρόσβαση στα αποθέματά της σε χρυσό και συνάλλαγμα, υπό τις κυρώσεις που έχουν «παγώσει» κρατικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 300 δισ. δολαρίων στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία.

Εάν η Ρωσία δεν καταφέρει να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε από τις επικείμενες πληρωμές ομολόγων εντός χρονοδιαγραμμάτων ή τα αποπληρώσει σε ρούβλια όταν είναι τιμολογημένα σε δολάρια, ευρώ ή άλλα νομίσματα, αυτό θα συνιστά αθέτηση των υποχρεώσεών της.

Παρότι η Μόσχα δεν έχει πρόσβαση πλέον στις διεθνείς αγορές λόγω κυρώσεων, σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεών της θα είχε ακόμη πιο περιορισμένη πρόσβασή έως ότου εξοφληθούν πλήρως οι πιστωτές και διευθετηθούν τυχόν σχετικές νομικές εκκρεμότητες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Δεν επιτρέπουν πλέον στη Ρωσία να αποπληρώνει το χρέος της σε δολάρια

Ρωσία: Πληρώνει τα χρέη, παρά τις προειδοποιήσεις για default

Συνεχίζεται το θρίλερ του default για τη Ρωσία: Θέλει να πληρώσει, μπορεί όμως;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News