Business & Finance Σάββατο 28/05/2022, 07:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένει ο Ερντογάν: Όποιος διαφωνεί μαζί του είναι «αναλφάβητος ή προδότης»

Επιμένει ο Ερντογάν: Όποιος διαφωνεί μαζί του είναι «αναλφάβητος ή προδότης»

Την ώρα που όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου ανεβάζουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν το σαρωτικό κύμα του πληθωρισμού, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απορρίπτει για μία ακόμα φορά την ορθόδοξη νομισματική πολιτική, αφότου η κεντρική τράπεζα της χώρας επέλεξε να συνεχίσει την υπερβολικά χαλαρή προσέγγισή της, ακόμη και όταν αυξάνονται οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή και τη λίρα.

«Αυτοί που προσπαθούν να μας επιβάλουν μια σύνδεση μεταξύ του επιτοκίου αναφοράς και του πληθωρισμού είναι είτε αναλφάβητοι είτε προδότες», είπε ο Ερντογάν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, απευθυνόμενος σε ομάδα επιχειρηματιών, σύμφωνα με το Bloomberg. «Μην δίνετε σημασία στις ασυναρτησίες εκείνων που το μόνο προσόν τους είναι ότι βλέπουν τον κόσμο από το Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη».

Ο Ερντογάν συχνά κατηγορεί αυτό που έχει ονομάσει «επιτοκιακό λόμπι» ότι αυξάνει το κόστος δανεισμού της Τουρκίας και εμπλέκεται σε κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της λίρας. Πριν τοποθετήσει τον Σαχάπ Καβτσιόγλου στη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας πέρυσι, ο Ερντογάν έδιωξε τους τρεις προκατόχους του, καθώς παρεμβαίνει όλο και περισσότερο στη νομισματική πολιτική.

Ωστόσο, ο Ερντογάν αναγνώρισε ότι οι οικονομικές πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνησή του από το 2018 έχουν επιβάλει «βαρύ τίμημα» με τη μορφή υψηλότερου κόστους ζωής για τους πολίτες. Στο 70%, ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας είναι επί του παρόντος 14 φορές υψηλότερος από τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Ο Ερντογάν, όμως, αψηφά τις ορθόδοξες οικονομικές απόψεις, επιμένοντας ότι τα υψηλά επιτόκια είναι η αιτία του ταχύτερου πληθωρισμού και όχι το αντίθετο. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς της στο 14% για πέμπτο μήνα την Πέμπτη.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά 8,4% έναντι του δολαρίου τον Μάιο, στη χειρότερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών. Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί πέραν του 74% τον Μάιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Bloomberg ανάμεσα σε 15 αναλυτές. Η στατιστική υπηρεσία θα δημοσιεύσει τα στοιχεία στις 3 Ιουνίου.

Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του ως «συνεπές και επιστημονικό» και είπε ότι τα τρέχοντα επίπεδα της λίρας βοηθούν στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Τουρκίας.

«Όλοι μας είμαστε στο ίδιο πλοίο», είπε στο κοινό την Παρασκευή. «Υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να τονώσουν την ελπίδα. Τα πάμε καλά στην παραγωγή, την απασχόληση και τις εξαγωγές».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εθελοτυφλεί η Τουρκία; Αμετάβλητα διατηρεί τα επιτόκια

Εξαντλεί τα αποθεματικά της η Τουρκία για την στήριξη της λίρας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News