Business & Finance Παρασκευή 20/05/2022, 19:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαντλεί τα αποθεματικά της η Τουρκία για την στήριξη της λίρας

Εξαντλεί τα αποθεματικά της η Τουρκία για την στήριξη της λίρας

Κατά 4,8 δισ. δολάρια, ποσό ρεκόρ για το 2022, συρρικνώθηκαν τα αποθεματικά της Τουρκίας σε ξένο συνάλλαγμα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Η συρρίκνωση των αποθεματικών καταδεικνύει το βάρος που σηκώνει η τουρκική οικονομία για την στήριξη της λίρας.

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα της γειτονικής, το ύψος των αποθεματικών την εβδομάδα μέχρι τις 13 Μαΐου άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών στα 61,2 δισ. δολάρια.

Παρότι οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας παρεμβαίνουν ενίοτε στις αγορές ξένου συναλλάγματος, η λίρα ήταν το νόμισμα με την χειρότερη επίδοση φέτος μεταξύ των αναδυόμενων αγορών. Έναντι του δολαρίου, η λίρα έχει διολισθήσει κατά τουλάχιστον 16%. Η ζήτηση από τουρκικούς επιχειρηματικούς φορείς για το δολάριο είναι υψηλή, καθώς προσπαθούν να θωρακιστούν από τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κρατικές τράπεζες δεν κάνουν σχόλια όσον αφορά τις παρεμβάσεις τους στην αγορά συναλλάγματος. Ωστόσο, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της χώρας δήλωσε το 2020 ότι οι τράπεζες συνεχίζουν τις συναλλαγές τους βάσει των ρυθμιστικών ορίων και ενδέχεται να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην αγορά συναλλάγματος.

Η μείωση των αποθεματικών είναι βασική πηγή ευαισθησίας για την τουρκική οικονομία. Ενδεικτικά, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μεταξύ του 2019 και του 2020 η Τουρκία διοχέτευσε 165 δισ. δολάρια για την στήριξη της λίρας. Η κίνηση αυτή απεδείχθη ανεπιτυχής, καθώς η κεντρική τράπεζα υποχρεώθηκε στη συνέχεια να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

GZERO: Γιατί η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να στήνει καβγάδες

Τουρκία: Εξωπραγματικός πληθωρισμός – Στο 70% τον Απρίλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News