Business & Finance Τρίτη 17/05/2022, 21:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

GZERO: Γιατί η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να στήνει καβγάδες

GZERO: Γιατί η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να στήνει καβγάδες

Η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να στήνει καβγάδες, τονίζει ανάλυση του GZERO, της εταιρείας γεωπολιτικών αναλύσεων Eurasia Group, προβλέποντας ότι τελικά ο Ερντογάν θα υποχωρήσει από την αντίθεσή του για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφού πρώτα θα επιχειρήσει να κερδίσει ανταλλάγματα.

Όπως σημειώνει το GZERO ο Εντογάν, το «κακό παιδί» του ΝΑΤΟ, θα υποχωρήσει τελικά χωρίς πολλή φασαρία. «Οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να αποσπάσουν κάποιες παραχωρήσεις και το να αναφέρουν τους Κούρδους πάντα εξυπηρετεί εσωτερικά, όμως η Τουρκία είχε πει προηγουμένως στους Φιλανδούς και τους Σουηδούς ότι δεν θα μπλοκάρει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ», αναφέρει η ανάλυση.

Και διαπιστώνει μία στροφή εκ μέρους του πάντα εριστικού Ερντογάν, ο οποίος στα τέλη του 2020 κοντραριζόταν με διάφορες χώρες ταυτόχρονα και με χαρακτηριστική άνεση: Με την Ε.Ε. για τις ενεργειακές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τις απόψεις του σχετικά με το ριζοσπαστικό ισλάμ, με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις αγορές ρωσικών πυραύλων, με τη Ρωσία στη Συρία και με τη Σαουδική  Αραβία για τη δολοφονία του Κασόγκι.

Γιατί, λοιπόν, ο Ερντογάν ακολουθεί τώρα την πρακτική του να κάνει εμπρηστικές δηλώσεις δημοσίως αλλά να εμφανίζεται πιο μαλακός και να δίνει διαβεβαιώσεις στο παρασκήνιο; Σύμφωνα με το GZERO, η απάντηση βρίσκεται στα πολύ μεγαλύτερα προβλήματα που έχει στο εσωτερικό, καθώς η τουρκική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

«Η Τουρκία απλά δεν έχει την πολυτέλεια να στήνει καβγάδες με κανέναν», τονίζει η ανάλυση. Ο πληθωρισμός άγγιξε το εντυπωσιακό 70%, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της πτώσης της λίρας, η οποία έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου το 2021.

Όμως, ο Ερντογάν εξακολουθεί να απορρίπτει την οικονομική ορθοδοξία, κρατώντας τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να επιδεινώνει το πρόβλημα.

Βέβαια, η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας ήταν ήδη άσχημη όταν ο Ερντογάν ήταν πιο μαχητικός, πριν από δύο χρόνια, αναγνωρίζει το GZERΟ. Τότε, ο Τούρκος πρόεδρος κέρδιζε πόντους στο εσωτερικό με αυτή τη σκληρή στάση.

Όμως τώρα, χρειάζεται οικονομική βοήθεια από τους «φίλους» του στο εξωτερικό για να βγάλει τη χώρα από τους μπελάδες της. «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ ώστε η πλειοψηφία των Τούρκων έχει χάσει την πίστη της στην ικανότητα του Ερντογάν να φτιάξει την οικονομία», τονίζει η ανάλυση.

Κάποιοι από αυτούς τους «φίλους» βρίσκονται στη γειτονιά της Τουρκίας. Έτσι εξηγείται η πρόσφατη κίνηση του Ερντογάν να τα βρει με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αφού σε αυτές τις χώρες ποντάρει η Άγκυρα για επενδύσεις που θα τονώσουν την τουρκική οικονομία.  

Φέτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έδωσαν στην Τουρκία πολύτιμη βοήθεια με τη μορφή ενός swap νομισμάτων 5 δισ. δολαρίων για να στηρίξει την λίρα.

Όμως, οι ανάγκες της Τουρκίας δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο από τα χρήματα των χωρών του Κόλπου, για αυτό και η Άγκυρα επιχειρεί μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία για το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, η Τουρκία έχει αναλάβει τον ρόλο του βασικού διαμεσολαβητή, ως μία από τις χώρες που έχει στενούς δεσμούς και με τη Ρωσία και με την Ουκρανία. Η Τουρκία εισάγει το 45% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, αλλά πουλά όπλα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και των drones που κάνουν πραγματική διαφορά στο πεδίο των μαχών.

Όμως, το ΝΑΤΟ κάνει την προσπάθεια ισορροπίας της Τουρκίας δυσκολότερη, αφού σε κάποια μέλη δεν αρέσουν οι στενές σχέσεις του Ερντογάν με τον Πούτιν, αφότου η Ρωσία συμφώνησε να πουλήσει στην Τουρκία τους S-400. Κάποιοι επίσης υποψιάζονται ότι η Τουρκία θα βοηθήσει την Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις και βλέπουν τον Πούτιν πίσω από τις απειλές της Τουρκίας προς τη Φινλανδία και την Σουηδία.

Όμως, το GZERO θεωρεί μεγαλύτερες τις πιθανότητες η Τουρκία να κλίνει τελικά προς τη Δύση, γιατί είναι απελπισμένη για αμερικανικές και ευρωπαϊκές επενδύσεις, ειδικά εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακωθεί και οι ρωσικές κυρώσεις γίνουν σκληρότερες.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ερντογάν: H Τουρκία δεν υποστηρίζει την ένταξη Φινλανδίας, Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Φινλανδία – Σουηδία στο ΝΑΤΟ: Η στροφή 180 μοιρών, οι συνέπειες της ένταξης και η Τουρκία

Τουρκία: Εξωπραγματικός πληθωρισμός – Στο 70% τον Απρίλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News