Business & Finance Πέμπτη 26/05/2022, 21:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Σε συνομιλίες με Ρωσία και Ουκρανία για άνοιγμα διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών

Τουρκία: Σε συνομιλίες με Ρωσία και Ουκρανία για άνοιγμα διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών

Σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία για το άνοιγμα ενός διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία, μέσω του Βοσπόρου, βρίσκεται η Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου Τούρκου αξιωματούχου.

Τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα έχουν αποκλειστεί από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο και περισσότεροι από 20 εκατ. τόνοι σιτηρών έχουν κολλήσει σε σιλό εκεί.

Η παραγωγή της Ρωσίας και της Ουκρανίας αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού και η έλλειψη εξαγωγών από την Ουκρανία συμβάλλει σε μια αυξανόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

«Η Τουρκία διαπραγματεύεται τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία για την εξαγωγή σιτηρών από τη δεύτερη», είπε ο αξιωματούχος, ζητώντας να παραμείνει ανώνυμος, καθώς οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές.

«Με το άνοιγμα ενός διαδρόμου διέλευσης σιτηρών από την Τουρκία, θα μπορεί αυτό να φτάσει στις αγορές-στόχους. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ακόμη», είπε ο ίδιος.

Το γραφείο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο φέρεται να δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει έναν διάδρομο για τα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία που την χωρίζει η Μαύρη Θάλασσα από την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα  έχει καλές σχέσεις και με τις δύο, παρόλο που έχει καταδικάσει την εισβολή.

Ξεχωριστά, δύο ακόμα άτομα που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν τις συζητήσεις σχετικά με τη βοήθεια της Τουρκίας για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία. Ένας από αυτούς είπε ότι παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θεωρούνταν από τη Ρωσία πιο «ουδέτερη» σε σχέση με άλλα δυτικά μέλη της συμμαχίας.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει σε ένα είδος παρακολούθησης αυτών των εξαγωγών από την Οδησσό μέσω της Μαύρης Θάλασσας, επειδή η Τουρκία, παραδοσιακά, είναι πολύ ισχυρή στη Μαύρη Θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει», δήλωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης την Τετάρτη, μιλώντας υπό τον όρο ανωνυμία.

Η Τουρκία έχει ήδη δύο φρεγάτες, δύο υποβρύχια και μισή ντουζίνα πλοία περιπολίας και ταχείας επίθεσης στη Μαύρη Θάλασσα και πολλά άλλα θα μπορούσαν να κληθούν γρήγορα για μια τέτοια αποστολή, δήλωσε ο Yoruk Isik, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Bosphorus Observer με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα και το Κίεβο τον περασμένο μήνα, βρίσκεται σε επαφή με τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθώντας να μεσολαβήσει σε αυτό που αποκαλεί «πακέτο συμφωνίας» για την επανέναρξη και των εξαγωγών και από τις δύο χώρες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Φόβοι για την επάρκεια τροφίμων εξαιτίας του υψηλού κόστους – Απόλυτα εξαρτημένη από τις εισαγωγές

ΟΗΕ: Προειδοποίηση για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Από τα δίδυμα ελλείμματα στη δίδυμη κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News