Business & Finance Κυριακή 22/05/2022, 07:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Φόβοι για την επάρκεια τροφίμων εξαιτίας του υψηλού κόστους – Απόλυτα εξαρτημένη από τις εισαγωγές

Κίνα: Φόβοι για την επάρκεια τροφίμων εξαιτίας του υψηλού κόστους – Απόλυτα εξαρτημένη από τις εισαγωγές

Σπόροι σόγιας, Εδώδιμα Έλαια

Η τοπική κατανάλωση σπόρων σόγιας της Κίνας είναι περίπου τόσο μεγάλη όσο είναι είναι ολόκληρη η σοδειά των ΗΠΑ και η χώρα εισάγει περίπου το 85% των αναγκών της. Όμως, οι τιμές έχουν διπλασιαστεί την τελευταία διετία εν μέσω της ξηρασίας στη Λατινική Αμερική και τις ελλείψεις σε ελαιούχους σπόρους. Η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί με μία καλή σοδειά από τις ΗΠΑ φέτος. 

«Οι σπόροι σόγιας ενέχουν το μεγαλύτερο πληθωριστικό κίνδυνο», αναφέρει ο Τζιμ Χουάνγκ της Commodity Data Analytics. Οι αυξανόμενες τιμές αργού και μεταφορών σε συνδυασμό με το εξασθενημένο γιουάν επιδεινώνουν την κατάσταση. 

Soybeans jump on oilseed crunch
  

Η Κίνα αποτελεί επίσης το μεγαλύτερο εισαγωγό φοινικέλαιου μετά την Ινδία και είναι κορυφαίος αγοραστής ηλιέλαιου. Ομως, οι τιμές μαγειρικών ελαίων έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ, λόγω ξηρασίας, ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό και του πολέμου στην Ουκρανία. Το τελευταίο πλήγμα προήλθε από την Ινδονησία η οποία απαγόρευσε τις εξαγωγές φοινικέλαιου.

Η κινεζική κυβέρνηση κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να αυξήσει την παραγωγή σπόρων σόγιας με τη σοδειά της να αναμένεται να αυξηθεί κατά 19% την περίοδο 2022 -2023. Όμως με την παραγωγή να είναι τόσο μικρή σε σχέση με την κατανάλωση, στηρίζεται τα μέγιστα στις εισαγωγές. 

Αραβόσιτος

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Κίνα δεν αγόραζε μεγάλη ποσότητα αραβόσιτου από το εξωτερικό, κάτι που τα τελευταία χρόνια άρχισε να αλλάζει με την χώρα να αναδύεται στο μεγαλύτερο εισαγωγό στον κόσμο.

Σε αντίθεση όμως με τους σπόρους σόγιας, όπου η χώρα είναι τα μέγιστα εξαρτημένη από την ξένη προσφορά, οι εισαγωγές αραβοσίτου εκπροσώπησαν μόλις το 10% της εσωτερικής κατανάλωσης το 2020-21 και η αναλογία αυτή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6% έως το 2022-23, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας. 

China's buying surges in past two years
  

Η Κίνα αγοράζει αρκετή ποσότητα αραβόσιτου από την Ουκρανία, η οποία την προμήθευσε πέρυσι με το 30% των εισαγωγών της, αποτελώντας το δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή της. Ομως, ο πόλεμος σταμάτησε τις εισαγωγές και αυτός είναι ένας από τους πιθανούς λόγους πίσω από τη μείωση των εισαγωγών της Κίνας το επόμενο έτος.

Σιτηρά

Η παγκόσμια προσφορά σιτηρών βρίσκεται υπό απειλή εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της ξηρασίας και των πλημμυρών που έχουν πλήξει την παραγωγή. Όπως και με τον αραβόσιτο, η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές είναι μικρή και κυμαίνεται στο 7% της κατανάλωσης το 2021-22. Όμως και πάλι, αυτό την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές στον κόσμο, μαζί με την Ινδονησία, την Αίγυπτο και την Τουρκία. 

Εκδηλώνονται επίσης έντονες ανησυχίες και για την παραγωγή στην ίδια την Κίνα και μάλιστα κορυφαίος αξιωματούχος είπε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την χειρότερη σοδειά στην ιστορία της μετά τις άνευ προηγουμένες πλημμύρες πέρυσι. Οι αρχές διερευνούν μάλιστα μήπως έγινε κάποια σκόπιμη καταστροφή καλλιεργειών μετά από βίντεο που δείχνουν φωτιές που κατέστρεψαν κάποια σπαρτά. 

Τι μέλλει γενέσθαι

Η Κίνα έχει δημιουργήσει τεράστια αποθέματα σε σιτηρά, ρύζι και αραβόσιτο και σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, η χώρα διακρατεί τουλάχιστον το ήμισυ, ίσως και περισσότερο, από τα παγκόσμια αποθέματα αυτών των εμπορευμάτων. Το Πεκίνο θα αποκαλύψει αυτά τα αποθέματα, εάν χρειαστεί για να απομακρύνει τις ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό ή τυχόν ελλείψεις, αναφέρει η Ιρις Πάνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της της ING Bank. 

Μακροπρόθεσμα, η Κίνα σκοπεύει να λάβει πιο δυναμικά μέτρα για να σταθεροποιήσει την παραγωγή, βάζοντας δύο προτεραιότητες: νέους σπόρους και προστασία της καλλιεργήσιμης γης. Επίσης, επιδιώκει να αναπτύξει γενικά τροποποιημένους σπόρους για να βελτιώσει την απόδοση και να σταματήσει την καταστροφή της αγροτικής γης για την κατασκευή γηπέδων γκολφ.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ακριβά τρόφιμα: Η χώρα που μπορεί να ταΐσει τον πλανήτη

Πούτιν: Η μεγάλη συγκομιδή σιτηρών στην Ρωσία θα στηρίξει μεγαλύτερες εξαγωγές

Η Ρωσία δωρίζει σιτάρι στην Κούβα καθώς οι τιμές των σιτηρών εκτινάσσονται στα ύψη παγκοσμίως

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News