Business & Finance Δευτέρα 23/05/2022, 16:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τίτλοι τέλους για τα Starbucks στη Ρωσία

Τίτλοι τέλους για τα Starbucks στη Ρωσία

Ακολουθώντας τα βήματα άλλων μεγάλων αμερικανικών αλυσίδων, η Starbucks ανακοίνωσε σήμερα και επισήμως πως αποχωρεί από την ρωσική αγορά έπειτα από 15 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, το brand της Starbucks δεν θα υπάρχει εφεξής στη Ρωσία και τα 130 καταστήματά της στη χώρα θα περάσουν σε άλλα χέρια. Η δραστηριοποίησή της στην ρωσική αγορά συνεισφέρει λιγότερο από το 1% του ετήσιου τζίρου της Starbucks.

Όσον αφορά τους 2.000 εργαζομένους της εκεί, η εταιρεία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να τους πληρώνει για έξι ακόμη μήνες και πως θα τους βοηθήσει να βρουν άλλες ευκαιρίες απασχόλησης. Αξίζει να σημειωθεί πως τα καταστήματα της Starbucks λειτουργούσαν στη χώρα με συμφωνίες αδειοδότησης, που σημαίνει πως τα διαχειρίζονταν τοπικοί επιχειρηματικοί φορείς.

Παρότι η εταιρεία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα αποχωρήσει από τη χώρα, η διαδικασία για την λύση τέτοιων συμφωνιών αδειοδότησης απαιτεί χρόνο. Ήδη όμως από τις 8 Μαρτίου, έχουν κλείσει τα καταστήματά της στη Ρωσία και δεν αποστέλλονται προϊόντα της εκεί.

Στα τελευταία αποτελέσματα τριμήνου, η εταιρεία δεν προέβη σε προβλέψεις για τον αντίκτυπο της αποχώρησής της από την ρωσική αγορά. Σίγουρα όμως είναι πολύ μικρότερος από το χτύπημα που δέχθηκε η McDonald’s, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε πως φεύγει από τη Ρωσία μετά από τριάντα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην CEO της Starbucks υποσχέθηκε να δωρίσει το ποσό που προέκυψε από τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από την δραστηριότητά της στη Ρωσία προς ανθρωπιστικούς σκοπούς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τέλος εποχής για τις χρυσές αψίδες στη Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News