Business & Finance Παρασκευή 13/05/2022, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε άλμα 4% – Ύψη ρεκόρ για την τιμή βενζίνης στις ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Σε άλμα 4% – Ύψη ρεκόρ για την τιμή βενζίνης στις ΗΠΑ

Άλμα 4% έκαναν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, καθώς το κόστος της βενζίνης στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, η Κίνα ετοιμάζεται να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού και οι επενδυτές ανησυχούν για στενότητα προσφοράς σε περίπτωση που η Ε.Ε. επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η τιμή brent στο Λονδίνο διαμορφώθηκε στα 111,55 δολάρια με άνοδο 3,8%, ενώ η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη κινήθηκε στα 110,50 δολάρια ενισχυόμενη 4,1%. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο για την τιμή αργού από τις 25 Μαρτίου, καταγράφοντας άνοδο για τρίτη διαδοχική εβδομάδα. Αντίθετα, σε εβδομαδιαία βάση το brent σημείωσε πτώση για πρώτη φορά σε διάρκεια τριών. 

Τα προθεσμιακά βενζίνης εκτινάχθηκαν σε ιστορικό υψηλό, κλείνοντας στα 3,9578 δολάρια το γαλόνι και σημειώνοντας άνοδο άνω του 5% στην εβδομάδα, από τη στιγμή που τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν για έκτο διαδοχικό πενθήμερο στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. «Τα αποθέματα βενζίνης στιςΗΠΑ δεν έχουν αυξηθεί από το Μάρτιο», αναφέρει ο Ρόμπερτ Γιάνγκερ, γενικός διευθυντής του τμήματος ενεργειακών συμβολαίων της Mizuho, ο οποίος προβλέπει περαιτέρω άνοδο καθώς η ζήτηση θα αυξηθεί τους θερινούς μήνες.

Από την άλλη πλευρά, ένα εμπάργκο από την Ε.Ε., εάν τελικά εφαρμοστεί, αναμένεται να αποσύρει περί τα 3 δισ. βαρέλια ημερησίως ρωσικό πετρέλαιο από την αγορά, αλλάζοντας τις ισορροπίες στην παγκόσμια ροή εμπορίου και πυροδοτώντας πανικό και έντονες διακυμάνσεις στις τιμές.  
  
Επίσης, στην Κίνα, οι αρχές δεσμεύθηκαν να στηρίξουν την οικονομία και οι δημοτικές αρχές στη Σαγκάη δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις ανοίγοντας και τα καταστήματα αυτό το μήνα. 

Αντίβαρο θα μπορούσε να αποτελέσει μία συμφωνία των ΗΠΑ  με το Ιράν, καθώς θα πρόσθετε επιπλέον 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως στην αγορά. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Καύσιμα: Πόσα πληρώνουμε σε φόρους – Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης

E.E.: Στο τραπέζι η καθυστέρηση στο πετρελαϊκό εμπάργκο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News