ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Τέλος εποχής για τις χρυσές αψίδες στη Ρωσία

Τέλος εποχής για τις χρυσές αψίδες στη Ρωσία

Έπειτα από τριάντα χρόνια δραστηριοποίησης στη Ρωσία, η McDonald’s κατέβασε τις πρώτες «χρυσές αψίδες» από εστιατόριο στην κωμόπολη Khimki, Βόρεια της Μόσχας. Αφαιρώντας το σήμα κατατεθέν της αλυσίδας fast food ξεκινά και επισήμως η αποχώρησή της και το rebrand της εταιρείας κατά μήκος της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με τοπικό επιχειρηματία, τον Alexander Govor, ο οποίος θα αναλάβει την διαχείριση των 850 εστιατορίων στη Ρωσία και του προσωπικού υπό διαφορετικό όμως brand. Στους όρους της συμφωνίας προβλέπεται  ότι η McDonald’s θα διατηρήσει το εμπορικό της σήμα στη χώρα. Ωστόσο, θα αλλάξει το μενού, το λογότυπο και άλλου είδους σύμβολα που συνδέονται με την αμερικανική αλυσίδα.

Επίσης, οι 62.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται στα εστιατόρια της McDonald’s στην Ρωσία θα παραμείνουν για τουλάχιστον δύο χρόνια με το ίδιος ύψος αποδοχών. Τέλος, προβλέπεται ότι ο Govor θα καταβάλει τους μισθούς των επιχειρηματικών στελεχών στη Ρωσία μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η McDonald’s αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Ρωσία τον Μάρτιο, λίγες ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Στα εστιατόρια που παραχωρούνται στον Govor περιλαμβάνεται βέβαια και αυτό στην κεντρική Μόσχα, στην πλατεία Pushkin, το οποίο τον Ιανουάριο του 1990 έγινε το σύμβολο του αμερικανικού καπιταλισμού και άνοιξε ένα παράθυρο προς τον δυτικό τρόπο ζωής εντός στη Σοβιετική Ένωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Alexander Govor, διαχειρίζεται ήδη 25 εστιατόρια της αλυσίδας fast food στην Σιβηρία και συνεργάζεται με την McDonald’s από το 2015. Η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα μίας «μακράς και δύσκολης» διαπραγματευτικής διαδικασίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας, Denis Manturov, ο οποίος επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

McDonald’s: Αποχωρεί, μετά από 30 χρόνια, από τη Ρωσία

Κλείνουν τα McDonald’s στη Ρωσία: Όταν οι Μοσχοβίτες πλήρωναν μισό μεροκάματο για να φάνε BigMac

Τι «McDonald’s», τι «Θείος Βάνια»: Οι ρωσικές εταιρείες παίρνουν τη θέση των πολυεθνικών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News