Business & Finance Σάββατο 14/05/2022, 13:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Elon Musk δεν μπορεί «απλώς» να εγκαταλείψει τη συμφωνία του στο Twitter

Ο Elon Musk δεν μπορεί «απλώς» να εγκαταλείψει τη συμφωνία του στο Twitter

Ο Elon Musk δεν μπορεί απλώς να εγκαταλείψει τη συμφωνία του για να αποκτήσει το Twitter πληρώνοντας ένα συμφωνημένο τέλος διάλυσης 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Δεν είναι τόσο απλό, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.

Ο Musk ανέβασε στο Twitter την Παρασκευή ότι αποφάσισε να θέσει την εξαγορά του εταιρείας «σε αναμονή», καθώς ερευνά εάν το ποσό των ψεύτικων/spam λογαριασμών στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι στην πραγματικότητα μόλις 5%, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία εδώ και καιρό. Ακολούθησε ένα άλλο tweet που επανέλαβε ότι εξακολουθεί να είναι αφοσιωμένος στην συμφωνία.

Αλλά κινδυνεύει με μήνυση από το Twitter για αθέτηση συμβολαίου που θα μπορούσε να κοστίσει στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Musk και το Twitter συμφώνησαν σε ένα λεγόμενο «αντίστροφο τέλος τερματισμού» 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων όταν οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, το τέλος διάλυσης δεν είναι μια προαιρετική πληρωμή που επιτρέπει στον Musk να αποδεσμευτεί χωρίς συνέπειες.

Μια αντίστροφη προμήθεια διάλυσης που καταβάλλεται από έναν αγοραστή σε έναν στόχο ισχύει, όταν υπάρχει κάποιος εξωτερικός λόγος που μια συμφωνία δεν μπορεί να κλείσει, όπως η ρυθμιστική διαμεσολάβηση ή ανησυχίες για τη χρηματοδότηση τρίτων. Ένας αγοραστής μπορεί επίσης να αποχωρήσει εάν υπάρχει απάτη, υποθέτοντας ότι η ανακάλυψη λανθασμένων πληροφοριών έχει το λεγόμενο «υλικό αρνητικό αποτέλεσμα». Μια πτώση της αγοράς, όπως το τρέχον sell-off που προκάλεσε το Twitter να χάσει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως έγκυρος λόγος για τον Musk να περικόψει χαλαρά -προμήθεια διάλυσης ή χωρίς χρέωση διάλυσης- σύμφωνα με τον Casey Newton, δικτηγόρο που εξειδικευμένο σε θέματα συγχωνεύσεων και εξαγορών. που γνωρίζει το θέμα.

Ο Elon Musk αποφάσισε να κλείσει τη συμφωνία του στο Twitter λόγω της υψηλής τιμής, λέει ο Casey Newton. Αν ο Musk εγκατέλειπε μια προσφορά, απλώς και μόνο επειδή ένιωθε ότι πλήρωσε υπερβολικά, το Twitter θα μπορούσε να του κάνει μήνυση για αποζημίωση δισεκατομμυρίων, εκτός από την είσπραξη της αμοιβής του 1 δισ. δολ., είπε ο δικηγόρος. Αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν, όπως όταν η Tiffany μήνυσε τον γαλλικό όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH το 2020 επειδή προσπάθησε να αποχωρήσει από τη συμφωνημένη συμφωνία της. Αυτή η υπόθεση διευθετήθηκε όταν η Tiffany συμφώνησε να μειώσει την τιμή πώλησής της από 16,2 δισ. δολ. σε περίπου 15,8 δισ. δολ.

Το σκεπτικό του Musk για να θέσει σε αναμονή τη συναλλαγή μπορεί να είναι παρόμοιο: Μπορεί να θέλει το Twitter να μειώσει την τιμή πώλησής του. Οι μετοχές του Twitter υποχώρησαν περισσότερο από 8% την Παρασκευή και υποχώρησαν περίπου 23% από τη συμφωνηθείσα τιμή αγοράς του Musk των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή. Μέρος της πτώσης σχετίζεται με τη συνολική πτώση των μετοχών τεχνολογίας αυτόν τον μήνα. Ο Nasdaq έχει υποχωρήσει άλλο 11% από το κλείσιμο της αγοράς στις 25 Απριλίου, την ημέρα που το Twitter αποδέχθηκε την προσφορά του Musk.

«Αυτή είναι πιθανώς μια τακτική διαπραγμάτευσης για λογαριασμό του Elon», δήλωσε ο Toni Sacconaghi, ανώτερος ερευνητικός αναλυτής της Bernstein, την Παρασκευή στο «Squawk Box» του CNBC. «Η αγορά έχει πέσει πολύ. Πιθανότατα χρησιμοποιεί το πρόσχημα των αληθινών ενεργών χρηστών ως διαπραγματευτικό τέχνασμα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Θα καταρρεύσει η εξαγορά του Twitter; Τα 4 αποτυχημένα deals του παρελθόντος

Elon Musk: «Παγώνει» προσωρινά την εξαγορά του Twitter

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News