Business & Finance Παρασκευή 13/05/2022, 16:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απέτυχε το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ με το bitcoin;

Απέτυχε το  πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ με το bitcoin;

Πέρυσι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ κατέστη η πρώτη που κατοχύρωσε το Bitcoin ως νόμιμο νόμισμα, πυροδοτώντας έντονες διαμαρτυρίες κατά μήκος της χώρας. Κάτοικοι και διεθνείς φορείς προειδοποιούσαν εξ αρχής ότι η ψήφος εμπιστοσύνης του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε στο ασταθές κρυπτονόμισμα θα αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις και θα προκαλέσει χρηματοοικονομική αβεβαιότητα.

Η έντονη μεταβλητότητα του κρυπτονομίσματος την τελευταία εβδομάδα, η οποία και έσβησε δισεκατομμύρια από την αξία του μέσα σε μόλις λίγες ημέρες, επιβεβαίωσε τους φόβους που είχαν εκδηλωθεί πριν από μερικούς μήνες στο Ελ Σαλβαδόρ. Η χώρα της κεντρικής Αμερικής σημειώνει απώλειες περίπου 37% (38 εκατ. δολαρίων) λόγω της κατάρρευσης της αξίας των bitcoin που κατέχει.

Πρόκειται παράλληλα και για μία πολιτική αποτυχία προσωπικά για τον Μπουκέλε, ο οποίος άσκησε έντονη πίεση για την υιοθέτησή του ως νομίμου συναλλάγματος. Αφενος, δύο μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης προβλέπουν ότι το Ελ Σαλβαδόρ δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνειά του σε ξένα νομίσματα και ότι θα μπει σε καθεστώς default. Αφετέρου, εκκρεμεί αποπληρωμή 800 εκατ. δολαρίων στο ΔΝΤ τον ερχόμενο Ιανουάριο, παράλληλα με άλλα χρέη.

Εντωμεταξύ νωρίτερα μέσα στο έτος, το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει ότι: «το Bitcoin δεν θα έπρεπε να αξιοποιείται ως επίσημο νόμισμα με καθεστώς νόμιμου συναλλάγματος». Παρόλα αυτά, ο Μπουκέλε επέμεινε στην στρατηγική του αυξάνοντας τα αποθέματα της χώρας σε Bitcoin.

Τώρα, παρά την διολίσθηση στην αγορά κρυπτονομισμάτων και ενόσω η τιμή του Bitcoin βρίσκεται περίπου στα 30.650 δολάρια – πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου όταν άγγιξε ακόμη και τα 52.000 δολάρια – ο Μπουκέλε συνεχίζει ακάθεκτος. Ενδεικτικά, την Τρίτη ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter, ότι τα σχέδια για την πόλη Bitcoin που προγραμματίζει εξελίσσονται κανονικά. Επρόκειτο για μία ιδέα η οποία είχε ήδη τεθεί στο τραπέζι από το περασμένο φθινόπωρο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Gzero

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Επικριτική στάση απέναντι στο Ελ Σαλβαδόρ – Ζητά άρση της απόφασης για τo bitcoin

Η χώρα που θέλει να χτίσει την πρώτη Bitcoin City στον κόσμο

Θα γίνει ποτέ η Ευρώπη Ελ Σαλβαδόρ; Το μεγάλο στοίχημα του Bitcoin

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News