Business & Finance Τρίτη 25/01/2022, 21:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Επικριτική στάση απέναντι στο Ελ Σαλβαδόρ – Ζητά άρση της απόφασης για τo bitcoin

ΔΝΤ: Επικριτική στάση απέναντι στο Ελ Σαλβαδόρ – Ζητά άρση της απόφασης για τo bitcoin

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από το Ελ Σαλβαδόρ να ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση του για υιοθέτηση του bitcoin ως νόμιμου συναλλάγματος, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να υπάρχουν αυστηροί κανόνες στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι (e-wallet) της χώρας. 

Το Ταμείο ζήτησε από τις αρχές να περιορίσουν το πεδίο εφαρµογής του νόμου για το Bitcoin, αίροντας την ιδιότητά του ως νόμιμου συναλλάγματος

Κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείο εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για τους κινδύνους που συνδέονται με την επικείμενη έκδοση ομολόγων που θα συνδέονται με Bitcoin από την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ.

Υπενθυμίζεται πως το Ελ Σαλβαδόρ έγινε τον Ιούνιο του 2021 η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο συνάλλαγμα.

Η κυβέρνηση της χώρας είχε χαρακτηρίσει τότε το bitcoin «το ταχύτερα αναπτυσσόμενο μέσο μεταφοράς» δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εμβάσματα και μέσο αποφυγής της απώλειας εκατομμυρίων δολαρίων σε ενέργειες μεσολάβησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ εξαρτάται σε έναν μεγάλο βαθμό, της τάξης του 22% του ΑΕΠ, από τα εμβάσματα. Ενδεικτικά, το 2020, τα εμβάσματα ανήλθαν σε 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: «Τσεκούρι» στις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Θα γίνει ποτέ η Ευρώπη Ελ Σαλβαδόρ; Το μεγάλο στοίχημα του Bitcoin

Η χώρα που θέλει να χτίσει την πρώτη Bitcoin City στον κόσμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News