Business & Finance Παρασκευή 6/05/2022, 16:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FAO: Υποχώρησαν οι τιμές των τροφίμων μετά το ρεκόρ του Μαρτίου

FAO: Υποχώρησαν οι τιμές των τροφίμων μετά το ρεκόρ του Μαρτίου

Πτωτικά κινήθηκαν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων τον Απρίλιο, υποχωρώντας από το υψηλό ρεκόρ που κατέγραψαν τον Μάρτιο, ωστόσο η επισιτιστική ασφάλεια παραμένει εν αμφιβόλω εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών στις αγορές, όπως ανέφερε σήμερα Παρασκευή, ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Ο δείκτης του FAO οποίος παρακολουθεί τα διατροφικά προϊόντα που διακινούνται και διαπραγματεύονται περισσότερο στον κόσμο παγκοσμίως, υποχώρησε τον Απρίλιο στις 158,5 μονάδες από το αναθεωρημένο ρεκόρ των 159,7 μονάδων του Μαρτίου (159,3 η πρώτη ανάγνωση).

«Η μικρή υποχώρηση του δείκτη είναι μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση, ιδιαίτερα για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος με επισιτιστικό έλλειμμα, εντούτοις οι τιμές των τροφίμων παραμένουν κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους, αντανακλώντας τα προβλήματα στις αγορές και θέτοντας μια πρόκληση για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια των περισσότερο ευάλωτων», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO Μάξιμο Τορέρο Κάλλεν. 

Παρά τη μείωση του δείκτη σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 κινήθηκε κατά 29,8% υψηλότερα, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αναφορικά με τους επιμέρους δείκτες, αυτός των δημητριακών υποχώρησε κατά 0,7%, μετά το άλμα της τάξεως του 17% τον Μάρτιο, του καλαμποκιού κατέγραψε πτώση κατά 3%, ενώ του σιταριού σημείωσε άνοδο κατά 0,2%. 

Στην έκθεσή του ο FAO υπογραμμίζει ότι η αγορά του σιταριού επλήγη από το κλείσιμο των λιμανιών στην Ουκρανία και τις ανησυχίες για τις καλλιέργειες στις ΗΠΑ, ωστόσο αυτές οι ανησυχίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις μεγαλύτερες εξαγωγές της Ινδίας αλλά από τις υψηλότερες από το αναμενόμενο εξαγωγές από τη Ρωσία.

Ο δείκτης για τα φυτικά έλαια μειώθηκε κατά 5,7% τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές για το φοινικέλαιο, το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο κινήθηκαν πτωτικά. Ο δείκτης για τις τιμές της ζάχαρης αυξήθηκαν κατά 3,3%, ο δείκτης των τιμών του κρέατος κατά 2,2% και ο δείκτης των γαλακτοκομικών προϊόντων σημείωσε άνοδο κατά 0,9%.

Σε ξεχωριστές εκτιμήσεις για την προσφορά και τη ζήτηση των δημητριακών, ο FAO μείωσε ελαφρά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή το 2022 σε 782 εκατ. τόνους, από 784 εκατ. τον περασμένο μήνα.

Η αναθεώρηση αυτή περιλαμβάνει μια εκτίμηση για μείωση κατά 20% της συγκομιδής της Ουκρανίας και μείωση της παραγωγής του Μαρόκο εξαιτίας της ξηρασίας στο κράτος της Βόρειας Αφρικής. 

Οι προβλέψεις του FAO για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών για το 2021 παρέμειναν αμετάβλητες σε 2,799 δισ. τόνους, 0,8% υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 2020.

Ο οργανισμός αναθεώρησε ανοδικά ελαφρώς τις εκτιμήσεις του για το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών σε 473 εκατ. τόνους, μια αύξηση 3,7 εκατομμυρίων τόνων από τις εκτιμήσεις του περασμένου μήνα, ωστόσο 1,2% χαμηλότερα από το επίπεδο ρεκόρ της καλλιεργητικής περιόδου 2020/21.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News