Business & Finance Τρίτη 3/05/2022, 15:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση στις τιμές ρεύματος ζητά ο Ντράγκι

Μεταξύ των προτεραιοτήτων για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας είναι επίσης η άμυνα και η εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.

Συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση στις τιμές ρεύματος ζητά ο Ντράγκι

Ταχεία αναδιαμόρφωση των μηχανισμών της Ε.Ε. ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, κατά τρόπο που θα επιτρέπει στο μπλοκ να αντιμετωπίζει ξαφνικά προβλήματα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας.

«Οι θεσμοί που θεσπίστηκαν από τους αξιωματούχους σε προηγούμενες δεκαετίες έχουν εξυπηρετήσει καλά τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά είναι ανεπαρκείς για την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε τώρα», δήλωσε ο Ντράγκι ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο ίδιος εξήγησε το όραμά του για την δημιουργία ενός «ομοσποδιακού συστήματος» στην Ε.Ε. που θα περιλαμβάνει την από κοινού λήψη αποφάσεων σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας, της ενέργειας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. «Εάν αυτό απαιτεί την έναρξη μίας διαδικασίας για αλλαγή των συνθηκών της Ε.Ε., τότε θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε», δήλωσε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης, θα υποστήριζε την έναρξη της διαδικασίας ένταξης νέων χωρών στο μπλοκ, μεταξύ αυτών της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Ουκρανίας.

Οι κρίσεις που αντιμετωπίζει το μπλοκ «απαιτούν μία επιτάχυνση στην διαδικασία ενοποίησης της Ε.Ε.», δήλωσε ο πρωθυπουργός της γειτονικής, ζητώντας συντονισμένες αποφάσεις ως προς την στρατηγική άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Η Γαλλία από την πλευρά της, η οποία και έχει την προεδρία της Ε.Ε. σε αυτή την περίοδο, έχει τονίσει ότι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων είναι η ενίσχυση του συντονισμού στον τομέα της άμυνας.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες για την Ε.Ε. Εντός του μπλοκ έχει σημειωθεί σημαντική ρήξη λόγω της απαίτησης του Ρώσου προέδρου για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια. Ενδεικτικά, η Ουγγαρία έχει ήδη δηλώσει αρνητική στην επιβολή ενός εμπάργκο που θα περιορίζει σημαντικά την δυνατότητα εισαγωγών ενέργειας από την Ρωσίας. Από την άλλη πλευρά η Πολωνία, στην οποία την περασμένη εβδομάδα διεκόπη η ροή φυσικού αερίου, ασκεί πιέσεις για επιτάχυνση της διαδικασίας εμπάργκο.

Χθες, ο Ντράγκι ζήτησε διευκρινίσεις από την Κομισιόν ρωτώντας εάν η πληρωμή σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο ίδιος, η Ιταλία θα ακολουθήσει τις οδηγίες της Ε.Ε. Η Ευρωπαία επίτροπος ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα δώσει σχετικές οδηγίες μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: «Η Ιταλία μας στηρίζει πολιτικά και με όπλα – Περιμένω τον Ντράγκι»

Αγορά ρεύματος: Δεν θέλει αλλαγές η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News